Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Omgevingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Je huis verhuren
- Bouwgarantie en nieuwbouw
- Geluidsoverlast warmtepomp en airco
- Aannemingsovereenkomst
Bouwvergunning aanvragen
Als je iets wilt bouwen, verbouwen, slopen of kappen, is de kans groot dat je een bouwvergunning nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het slopen van een schuur, of het plaatsen van een dakkapel. Maar ook als je een schuur wilt bouwen of een aantal bomen wilt kappen aan de rand van je tuin.
Met de vergunningscheck kun je snel uitzoeken of je een vergunning nodig hebt. Heb je die nodig? Dan kun je jouw bouw- of omgevingsvergunning online aanvragen via het omgevingsloket van de overheid. Een omgevingsvergunning aanvragen kan ook door bij je gemeente langs te gaan. Hier moet je soms wel eerst een afspraak voor maken.
Bouwvergunning of omgevingsvergunning
Vroeger had je voor elke klus een andere vergunning nodig. Als je iets wilde bouwen, had je een andere vergunning nodig dan als je iets ging slopen. Sinds 1 oktober 2010 zijn deze vergunningen samengevoegd tot de omgevingsvergunning. Toch wordt een omgevingsvergunning nog vaak een bouwvergunning genoemd.
Doordat de vergunningen zijn samengevoegd is het aanvragen makkelijker geworden. Met één vergunning kun je nu verschillende dingen doen, zoals bouwen of verbouwen.
Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
Als je aanpassingen doet aan de constructie van je woning, heb je meestal een bouwvergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw huis bouwt, een aanbouw gaat plaatsen of iets bovenop een bestaande aanbouw bouwt.
Ook voor verbouwingen binnen in je woning heb je een bouwvergunning nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een draagmuur wilt verwijderen. In principe heb je dus voor elke bouw of verbouwing een bouwvergunning nodig. Maar er zijn uitzonderingen.
Wanneer mag je bouwen zonder vergunning
Voor een aantal soorten verbouwing heb je geen vergunning nodig. Dit geldt onder andere voor:
een dakkapel aan de achterzijde plaatsen
zonnepanelen op het dak aanbrengen
schuttingen en tuinhekken plaatsen
kozijnen vervangen aan de achterzijde
regulier onderhoud aan je woning
Bouwen zonder vergunning
Heb je wel een omgevingsvergunning nodig voor je bouwproject, maar begin je toch met bouwen zonder vergunning? Dan kun je een boete krijgen. De hoogte van die boete verschilt per gemeente en hangt af van wat je precies bouwt. Ook kan de gemeente je een bouwstop opleggen. Dat betekent dat je niet verder mag gaan met bouwen totdat je de juiste vergunning ervoor hebt gekregen of het bouwproject in zijn geheel moet stoppen. Kijk daarom altijd eerst of je een bouwvergunning nodig hebt voordat je begint met (ver)bouwen. Dat bespaart je veel gedoe achteraf.
Problemen bij aanvragen bouwvergunning
Soms kan het lastig zijn om een bouwvergunning, tegenwoordig een omgevingsvergunning, te krijgen. Je buren kunnen bijvoorbeeld bezwaar maken tegen jouw bouwplannen, of de vergunning wordt afgewezen. Maar er is altijd een oplossing voor een probleem.
Bezwaar tegen afwijzing omgevingsvergunning
Als je aanvraag voor een omgevingsvergunning is afgewezen, kun je bezwaar indienen. Dit betekent dat je het officieel niet eens bent met het besluit. Dit doe je door een brief te sturen, waarin je vertelt waarom je het niet eens bent met de afwijzing.
De kans dat je alsnog een omgevingsvergunning krijgt toegekend, is groter als je bezwaarbrief wordt geschreven door iemand die veel weet van het recht. De juridisch adviseurs van Univé Rechtshulp hebben deskundige ervaring met bezwaar maken en helpen je graag verder.
Omgevingsvergunning: bezwaar van anderen
Anderen kunnen ook bezwaar maken tegen je omgevingsvergunning. Bijvoorbeeld als je een schuur wilt bouwen en hiermee het uitzicht van je buren blokkeert. Of als je een dakkapel wilt plaatsen waardoor je bij de buren naar binnen kunt kijken. In zulke gevallen is het goed om eerst met je buren te praten. Meestal kun je samen tot een oplossing komen.
Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen? Dan kun je buurtbemiddeling inschakelen om het probleem met de buren op te lossen. Een buurtbemiddelaar gaat met beide buren in gesprek om samen te kijken naar een oplossing waar iedereen tevreden mee is. Helpt buurtbemiddeling ook niet? Dan kun je kijken of je jouw rechtsbijstandsverzekering in wilt schakelen.
Juridische hulp van Univé Rechtshulp
Met de Univé Rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen ben je verzekerd van juridisch advies en mogelijk rechtshulp bij juridische vragen en meningsverschillen. Kijk altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.