Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Omgevingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Je huis verhuren
- Bouwgarantie en nieuwbouw
- Geluidsoverlast warmtepomp en airco
- Aannemingsovereenkomst
Wat is een aannemingsovereenkomst?
Een aannemingsovereenkomst is een contract tussen een klant en een aannemer. Er staat in wat de afspraken zijn over het werk dat de aannemer gaat doen voor de bouw of verbouwing van je woning.
Aannemingsovereenkomst nieuwbouw
Bij het bouwen van een nieuwe woning komt vaak meer kijken dan bij het renoveren van een bestaande woning. Daarom is een koop aannemingsovereenkomst belangrijk als je een nieuwbouwwoning laat bouwen door een aannemer.
Wat staat er in een aannemingsovereenkomst
De afspraken die je met de aannemer maakt gaan bijvoorbeeld over:
- Omschrijving van de opdracht
Wat bouwt of verbouwt de aannemer? Welke materialen gebruikt die? Hoe moet het eindresultaat eruit zien?
- Prijs en betaling
Hoeveel kost het complete project? Wanneer en hoe moet je de aannemer betalen?
- Planning en oplevering
Wanneer begint de bouw en wanneer moet het klaar zijn? Wat gebeurt er als de bouw vertraging oploopt?
- Garantie en aansprakelijkheid
Hoe lang geldt de garantie? Welke gebreken herstelt de aannemer gratis? Wie is aansprakelijk voor schade en gebreken na de oplevering?
Algemene voorwaarden aannemingsovereenkomst
De algemene voorwaarden geven de rechten en plichten van beide partijen aan. De voorwaarden geven vooral duidelijkheid wat er in bepaalde situaties gebeurt. Denk aan wat er gebeurt als de bouw langer duurt en er daardoor extra kosten komen. Of hoe problemen worden opgelost en door wie.
Aannemingsovereenkomst ontbinden
Het kan dat je niet langer wilt dat de aannemer het project uitvoert. Maar een aannemingsovereenkomst opzeggen kan niet zomaar. Vaak moet je de aannemer eerst schriftelijk waarschuwen. Zo krijgt die de kans om het probleem op te lossen.
Gebeurt dat niet? Dan heb jij het recht om de aannemingsovereenkomst op te zeggen. Daar heb je wel een geldige reden voor nodig.
Geldige redenen voor ontbinding aanneemovereenkomst
- De aannemer houdt zich niet aan de afspraken
Bijvoorbeeld doordat die veel later aan het project begint zonder goede reden. Die vertraging kan gevolgen hebben voor andere projecten die je misschien voor na de bouw of verbouwing al had vastgelegd.
- De aannemer levert geen of slecht werk
Verzakkingen in de vloer, scheve muren, slecht materiaalgebruik. Is het duidelijk dat de aannemer matig werk levert of niet professioneel werkt? Dan sta jij in je recht om de aannemingsovereenkomst te ontbinden.
- De aannemer gaat failliet
De aannemer kan door geldproblemen het project niet meer uitvoeren. In deze situaties is het wel moeilijk om je betaalde geld terug te krijgen. Een bouwgarantie of verzekering kan dan een oplossing zijn.
- Overmacht
Bij overmacht kan de aannemer door externe invloeden het werk niet (meer) doen. Bijvoorbeeld door nieuwe overheidsregels of een plotselinge crisis, zoals de Covidpandemie in 2020. Meestal zeggen jullie dan samen de overeenkomst in goed overleg op.
Hulp via je juridische verzekering
Een aannemingsovereenkomst ontbinden kan zorgen voor een conflict met de aannemer. Dan is het fijn om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Hiermee kun je juridisch advies of rechtsbijstand krijgen van een van de juristen van Univé Rechtshulp. Zo sta je er niet alleen voor.
Met onze rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen ben je verzekerd van advies en mogelijke rechtshulp bij conflicten met een aannemer.
Wie is Univé Rechtshulp?
Univé Rechtshulp is een onafhankelijke stichting die de rechtsbijstand verleent voor Univé. De meer dan 300 ervaren juristen van Univé Rechtshulp zijn gespecialiseerd in verschillende rechtsgebieden. Zij staan je bij van begin tot eind in het conflict. In heldere taal leggen ze je het proces uit en zorgen voor de best mogelijke oplossing.
Heb je een juridische vraag of probleem?
Dat meld je snel en eenvoudig bij Univé Rechtshulp. Onze juristen staan altijd voor je klaar om je verder te helpen. Zo weet jij zeker dat jouw conflict in goede handen is en je er niet alleen voor staat.
