Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Bestemmingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
- Je huis verhuren
Wie betaalt de oplopende materiaalkosten?
Je laat een huis bouwen of je laat je eigen huis verbouwen, en je hebt daar een prijs voor afgesproken met de aannemer. Tijdens de bouw of verbouw worden de materiaalkosten toch hoger dan verwacht. De aannemer vraagt je om hiervoor te betalen. Ben je dan ook verplicht om deze kosten te betalen? Hier lees je alles over de betaling van oplopende materiaalkosten.
Wat zijn oplopende materiaalkosten?
Het lijkt alsof oplopende materiaalkosten voor zich spreken, maar dat is niet helemaal het geval. Materiaalkosten kunnen namelijk op twee manieren oplopen en daar gelden andere spelregels voor. Lopen de materiaalkosten op omdat er extra materiaal nodig is? Bijvoorbeeld wanneer je iets wilt toevoegen aan de bouw of verbouw? Dan valt dit onder meerwerk.
De andere manier waarop materiaalkosten kunnen oplopen is als bouwmaterialen duurder worden. Door de prijsstijging van het bouwmateriaal is de aannemer dus meer geld kwijt dan afgesproken. In dit artikel hebben we het over oplopende materiaalkosten bij een prijsstijging van het bouwmateriaal.
Wie betaalt de oplopende materiaalkosten?
Extra kosten zijn niet altijd te vermijden bij een verbouwing. Maar hoe zit het met extra kosten voor bouwmaterialen die duurder zijn geworden? Het hangt van de situatie af of de aannemer deze kosten moet betalen of jijzelf. Soms maak je namelijk van tevoren afspraken hierover in de aannemingsovereenkomst en soms niet.
Wel afspraken gemaakt in aannemingsovereenkomst
Het is altijd goed om over zoveel mogelijk zaken van tevoren afspraken te maken. De afspraken leg je vast in de aannemingsovereenkomst. Zo kun je ook afspraken maken over oplopende materiaalkosten. Je legt dan vast tot welk bedrag de aannemer zelf de kosten betaalt, en vanaf welk bedrag jij de kosten betaalt. Vaak wordt dit afgesproken in percentages. Bijvoorbeeld: de aannemer betaalt de kosten tot een stijging van 5% van de aanneemsom. Jij betaalt alles erboven.
Daarnaast spreek je hierbij ook af hoe en wanneer de aannemer je op de hoogte moet stellen over de prijsstijging van het bouwmateriaal. Bijvoorbeeld schriftelijk en voordat hij het materiaal aanschaft.
Heb je dus van tevoren afspraken gemaakt over oplopende materiaalkosten? Dan lees je in je aanneemovereenkomst of jij de kosten moet betalen of dat de aannemer dit moet doen.
Geen afspraken gemaakt in aannemingsovereenkomst
Heb je van tevoren geen afspraken gemaakt over oplopende materiaalkosten? Dan volg je de regels die volgens de wet gelden. De wet zegt dat de aannemer alle materiaalkosten moet betalen, behalve als hij de prijsstijging niet had kunnen voorzien.
Een aannemer moet altijd rekening houden met een percentage van extra kosten tijdens het project. Daarnaast moet hij nadenken over logische prijsstijgingen in de toekomst en deze van tevoren bij de prijs in berekenen. Vallen de oplopende materiaalkosten hoger uit dan hij van tevoren had kunnen voorspellen en berekenen? Dan ben jij verplicht om de kosten van de duurdere bouwmaterialen te betalen.
De wet zegt ook dat de aannemer geen winst mag maken op de extra kosten voor bouwmateriaal. Hij mag dus alleen de daadwerkelijke kosten van het bouwmateriaal van jou vragen.
Ik ben het niet eens met de oplopende materiaalkosten
Vraagt de aannemer jou om een extra betaling voor het bouwmateriaal en ben jij het hier niet mee eens? Ga dan eerst het gesprek aan met de aannemer. Misschien kunnen jullie hierover afspraken maken die voor jullie allebei fijn zijn. Bijvoorbeeld het delen van de kosten, of iets uit het project schrappen om de materiaalkosten te compenseren.
Kom je er niet uit met de aannemer? Dan kun je naar de rechter stappen. De rechter bekijkt of er van tevoren afspraken zijn gemaakt in de aannemingsovereenkomst en wat deze eventueel zijn. Hij bekijkt daarna de situatie en beoordeelt wie er gelijk heeft en wat de volgende stap is.
Juridische hulp van Univé Rechtshulp
Bouwen of verbouwen kan voor veel stress zorgen. Het helpt dan niet als de aannemer om extra geld vraagt. Het is goed om in alle situaties rondom het project te weten wat jouw rechten en plichten zijn. Zo sta je sterk in je schoenen en kan je situaties makkelijker oplossen. De juristen van Univé Rechtshulp geven je daar graag advies over als je een rechtsbijstandverzekering hebt. Ze kunnen documenten met je doornemen of met je sparren over de beste aanpak.