Ga naar inhoud

Regels voor bomen en planten op de erfgrens

Wil je een haag, struik of boom op de erfgrens planten? Of wil je dat jouw buren hun heg verplaatsen, omdat die overlast geeft? Voor bomen en planten rondom de erfgrens gelden wettelijke regels waar jij én je buren zich aan moeten houden.

Erfgrens bepalen

Eerst is het belangrijk dat je precies weet waar de erfgrens ligt. Je kunt dit controleren bij het Kadaster. Doe deze check altijd, ook als je zeker denkt te weten waar de erfgrens zich bevindt. Door verjaring kan jouw erfgrens over de jaren heen namelijk veranderd zijn.

Onduidelijke erfgrens

Als de erfgrens bij het Kadaster onduidelijk is, kun je vragen om een grensreconstructie. Het Kadaster zal dan nieuwe metingen doen en de erfgrens opnieuw vaststellen. Gratis is dit niet; dit kost je al snel een paar honderd euro.

Regels voor bomen op de erfgrens

Hoe dicht een plant of boom bij de erfgrens mag staan, hangt van verschillende dingen af. Zoals de hoogte van het groen en hoe lang de boom of plant er al staat.

Een boom moet op minimaal 2 meter afstand van de erfgrens staan. Volgens de wet bereken je deze afstand vanaf het midden van de boomstam.

  • Binnen 2 meter van de erfgrens
    De boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, mag de boom ook maximaal 2 meter hoog zijn.
  • Verder dan 2 meter van de erfgrens
    Er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de boom.

Regels voor heggen en struiken op erfgrens

Een heg of struik moet op minimaal 50 centimeter afstand van de erfgrens staan.

  • Binnen 50 centimeter van de erfgrens
    De heg of struik mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur.
  • Verder dan 50 centimeter van de erfgrens
    Er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de heg of struik.

Soms mag de afstand korter zijn

Soms mag een boom, heg of struik wél dichter bij de erfgrens staan. Dit mag als:

  • die lager is dan de schutting of scheidsmuur
  • die er langer dan 20 jaar staat en jij of jouw buren in die tijd geen bezwaar hiertegen hebben gemaakt
  • die op openbare grond staat (er geldt dan helemaal geen verplichte afstand)
  • die op een stuk erf staat dat grenst aan openbare grond of openbaar water
  • jouw gemeente kortere afstanden tot de erfgrens toestaat

Heb je overlast door een boom van de buren?

Bijvoorbeeld omdat je tuin de hele dag in de schaduw staat? Of door overhangende takken of bladeren die vallen op jouw terras? Dan is het beste om eerst vriendelijk met je buren in gesprek te gaan.

Vraag of de buren de boom willen snoeien, verplaatsen of verwijderen. Als je er samen niet uitkomt, kun je gratis buurtbemiddeling inschakelen via de gemeente. Een bemiddelaar gaat dan samen met jullie in gesprek. Het doel is vervolgens tot een oplossing te komen waar jullie het beide mee eens zijn.

Juridische hulp van Univé Rechtshulp

Soms is een gesprek en buurtbemiddeling helaas niet genoeg. Je kunt dan juridische hulp inschakelen via jouw rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen. Een ervaren jurist van Univé Rechtshulp helpt je dan verder om je recht te halen. Zo sta je er niet alleen voor. Kijk altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.

Verzeker je direct van rechtshulp