Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Bestemmingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
- Je huis verhuren
Stankoverlast van de buren
Het maakt niet uit of je in een appartement of vrijstaand huis woont: bepaalde geurtjes van de buren vinden altijd wel een manier om jouw woning binnen te dringen. Soms zijn die geuren niet erg, bijvoorbeeld omdat de buur iets lekkers aan het koken is. Maar je kunt ook te maken krijgen met vervelende stankoverlast.
Tip: heb je stankoverlast door de kat van de buren? Lees dan ook ons artikel over kattenoverlast.
Wanneer is er sprake van stankoverlast?
Er zijn allerlei gevallen waarin je stankoverlast van de buren kunt hebben. Maar dat betekent niet per se dat er ook wettelijk gezien sprake is van stankoverlast.
Een beetje geurhinder mag
Volgens de wet moeten buren wat geurhinder van elkaar kunnen verdragen. Hapjes frituren op een feestdag of af en toe een sigaretje roken op het balkon, dat moet bijvoorbeeld kunnen. Dit geldt ook voor barbecueën of een vuurtje maken in de tuin, zolang de weersomstandigheden het toelaten en het niet te vaak gebeurt.
Geurhinder die niet mag
Ervaar je regelmatig of dagelijks ernstige stankoverlast? Dan heeft dat vaak grote gevolgen voor je leefgenot. Vooral als jouw buren weinig rekening met jou houden. Te veel stankoverlast wordt in de wet onrechtmatige geurhinder genoemd. Je kunt hier juridische stappen tegen nemen.
Of de geurhinder die je ervaart onrechtmatig is, hangt van verschillende dingen af. Zo heeft het onder andere te maken met de ernst en de duur van de stankoverlast. Ook eventuele negatieve gevolgen, bijvoorbeeld voor je gezondheid of de waarde van je huis, kunnen een rol spelen.
Voorbeelden van stankoverlast
Er zijn een paar veelvoorkomende situaties waarin je stankoverlast van de buren kunt hebben:
De houtkachel of pelletkachel van de buren kan je een hoop stank en rookoverlast bezorgen. Vooral als de buren niet alleen bij speciale gelegenheden stoken. Misschien stoor je je aan de geur of krijg je gezondheidsklachten door de rook.
Dit kun je doen
Vraag jouw buren om hun pelletkachel of houtkachel niet aan te steken als het mistig of windstil is. De rook blijft dan namelijk langer hangen. Je buren kunnen de overlast verder beperken door de schoorsteen jaarlijks te vegen en alleen te stoken met hout dat droog en onbehandeld* is.
*Onbehandeld hout is natuurlijk hout waar geen kunstmatige stoffen aan zijn toegevoegd, zoals beits, verf of lak.
Ook de buitenkachel kan veel rook en onaangename walmen veroorzaken, vooral als jouw buren verkeerd stoken.
Dit kun je doen
Vraag je buren om rekening te houden met de weersomstandigheden. Mocht de wind jouw kant opwaaien, dan kunnen ze bijvoorbeeld de buitenkachel verplaatsen. Ook hier geldt dat stoken met droog, onbehandeld hout voor minder stank en rookoverlast zorgt.
Zo nu en dan krijgt bijna iedereen wel iets mee van de kookkunsten van de buren. Vooral als je in een appartement woont of een huis met dunne muren hebt. Maar dat betekent niet dat je elke dag in de frituurlucht hoeft te zitten. Of dat de buren elk weekend urenlang mogen barbecueën, zonder rekening met jou te houden.
Dit kun je doen
Laat je buren vriendelijk weten dat je last hebt van de kooklucht. Het kan zijn dat ze zich van geen kwaad bewust zijn en het prima vinden om een oplossing te zoeken. Spreek bijvoorbeeld vaste dagen af waarop ze mogen barbecueën of frituren. Of zoek samen naar mogelijkheden om de kooklucht beter af te voeren.
Hangen jouw onderburen elk uur uit het raam om een sigaretje te roken? Of steken ze er geregeld eentje op, nét als je lekker in de tuin of op het balkon zit? Sigarettenrook veroorzaakt vervelende stank en kan makkelijk je woning binnendringen via een open raam of rooster.
Dit kun je doen
Bespreek de rookoverlast met je buren en probeer samen een oplossing te zoeken. Misschien willen je buren wel op een andere plek roken wanneer je thuis bent. Of zullen ze er extra op letten dat de rook niet meer jouw kant op waait. Het is slim om hier duidelijke, schriftelijke afspraken over te maken. Helpt in gesprek gaan met elkaar niet? Dan kun je altijd nog buurtbemiddeling inschakelen.
Kan ik bij stankoverlast een klacht indienen?
De meeste buren werken graag mee om je minder stankoverlast te bezorgen. Maar soms is een burenruzie zo ernstig dat een goed gesprek niet (meer) mogelijk is, hoe graag je dat ook wilt. In zo’n geval kun je ervoor kiezen om een klacht in te dienen via de gemeente, of via de Vereniging van Eigenaars (VvE) als je in een appartement woont.
Rechtshulp bij stankoverlast
Wanneer praten met de buren en buurtbemiddeling niet meer lukt, kun je besluiten om juridische stappen te nemen. Dat kan via je rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen. Meld je zaak bij Univé Rechtshulp en een gespecialiseerde jurist helpt je vervolgens verder met juridisch advies en mogelijk rechtshulp. Kijk altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.