Ga naar inhoud

Afzien van een koopwoning

Als je een woning hebt gekocht, heb je volgens de wet 3 dagen bedenktijd. Ook als je het voorlopig koopcontract al hebt ondertekend. Als je binnen deze bedenktijd besluit om het huis toch niet te kopen, kun je dat gewoon zonder reden of kosten doen.

Bedenktijd bij het kopen van een woning

De bedenktijd gaat in zodra je als koper de schriftelijke versie van het contract hebt. De bedenktijd duurt volgens de wet 3 dagen, waarvan minimaal 2 werkdagen. Als je het contract bijvoorbeeld op woensdagavond krijgt, gaat de bedenktijd in op donderdagochtend. Deze loopt dan af op zaterdagavond.

Je kunt met elkaar een langere bedenktijd afspreken. Maar als je dit doet, moet dit in het koopcontract worden gezet. Stelt een notaris het voorlopige koopcontract op? Dan kan deze ook in het contract opnemen wanneer de bedenktijd precies ingaat en wanneer deze afloopt.

Ontbindende voorwaarden

Als je geen gebruik maakt van de bedenktijd, ben je verplicht om het huis te kopen en te betalen. In sommige gevallen kun je de koop alsnog stoppen op basis van de ontbindende voorwaarden.

Ontbindende voorwaarden zijn afspraken die je met de koper maakt. Deze worden in het voorlopig koopcontract gezet. Ze beschermen je tegen onverwachte situaties, bijvoorbeeld als je toch niet op tijd je hypotheek rond krijgt.

Welke ontbindende voorwaarden zijn er?

Er zijn een aantal voorwaarden waarover je met de verkoper tijdens de koop afspraken kunt maken. De notaris kan je precies vertellen welke ontbindende voorwaarden gelden in jouw situatie.

Dit is de belangrijkste ontbindende voorwaarde. In deze voorwaarde staat wat het hypotheekbedrag precies is. Als het je niet lukt om de hypotheek rond te krijgen voor een bepaalde datum, gaat de koop niet door. Vaak geldt er een termijn van 6 tot 8 weken voor het regelen van de financiering door de koper.

Soms heb je een woonvergunning nodig om ergens te mogen wonen. Bijvoorbeeld in gemeenten waar al veel mensen wonen. Je moet dan een band met de gemeente hebben om er te mogen wonen. Een goede reden voor een woonvergunning is bijvoorbeeld dat je een baan in de buurt hebt.

Wanneer je deze ontbindende voorwaarde in het koopcontract opneemt, gaat de koop niet door als je de woonvergunning niet krijgt.

Deze voorwaarde betekent dat de koop van je huis alleen doorgaat als je je eigen huis binnen een bepaalde periode verkocht krijgt. Zo vermijd je het risico op dubbele woonlasten. Als het je niet lukt om je eigen huis binnen deze periode te verkopen, gaat de koop niet door. De verkoper mag tijdens deze periode het huis wel te koop laten staan.

Bij een bouwkundige keuring wordt er gekeken of er dingen in het huis kapot zijn. Je kunt hierbij denken aan lekkages, maar ook aan ramen en deuren die niet goed sluiten. Met deze ontbindende voorwaarde spreek je af dat de koop van het huis niet doorgaat, als de kosten voor de reparatie hoger zijn dan een bepaald bedrag.

Als de kosten bijvoorbeeld hoger zijn dan € 5.000, kan je van de koop afzien. Je kunt de bouwkundige keuring ook laten uitvoeren binnen de drie dagen bedenktijd. In dat geval hoef je geen bedrag af te spreken.

Als je het huis alleen wilt kopen wanneer je een hypotheek met NHG kunt afsluiten, kun je dit in het koopcontract laten zetten. De Nationale Hypotheek Garantie is een soort garantie bij je hypotheek en geeft meer zekerheid bij het kopen van een huis. Je krijgt daarbij ook een lager rentetarief. Als het jou als koper niet lukt om NHG te krijgen, gaat de koop niet door.

Juridische hulp van Univé Rechtshulp

Het kopen van een huis is een grote stap. Met de Univé Rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen ben je verzekerd van mogelijke rechtshulp bij problemen tijdens het kopen van een huis. De juristen van Univé Rechtshulp staan voor je klaar. Kijk altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.

Verzeker je direct van rechtsbijstand