Ga naar inhoud

Tips om geluidsoverlast te voorkomen

Iedereen stoort zich wel eens aan de buren. Maar het kan ook zijn dat je zelf overlast veroorzaakt, zonder dat je dat doorhebt. Bijvoorbeeld door enthousiast door te klussen tot in de kleine uurtjes. Het kan zijn dat jouw buren hier meer van meekrijgen dan je denkt.

Tip: komt de overlast niet bij jou vandaan, maar juist bij je buren? Lees dan ons artikel over wat je kunt doen tegen geluidsoverlast van de buren.

Wanneer is er sprake van overlast?

Misschien hoor je af en toe geluiden uit de woning van de buren. Zoals het geluid van de wasmachine of de stromende douche. Het zijn leefgeluiden die je buren ook uit jouw woning horen komen. Rekening houden met elkaar is daarom belangrijk. Maar dit betekent natuurlijk niet dat je in je eigen woning op eieren moet gaan lopen.

Normale leefgeluiden kunnen storend zijn voor een ander, maar worden niet gezien als geluidsoverlast: volgens de wet moeten buren deze van elkaar kunnen verdragen. Wel kan er sprake zijn van geluidsoverlast als jouw buren regelmatig en langdurig ernstig veel last van jou hebben. In de wet heet dit ook wel onrechtmatige hinder.

Ga met elkaar in gesprek

De eerste stap in het voorkomen van overlast is: een vriendelijk praatje maken met je buren. Vraag ze om het je direct te laten weten als ze overlast ervaren. Je kunt dan samen naar een oplossing zoeken of maatregelen nemen om de overlast te beperken. Hoe eerder ze je waarschuwen, hoe kleiner de kans op een conflict.

Geluidsregels

Over de tijden waarop je wel en geen luide geluiden mag maken bestaan geen landelijke regels. Wel kan het zijn dat jouw gemeente, jouw verhuurder of jouw Vereniging van Eigenaars (VvE) hier regels voor heeft opgesteld.

Regels van jouw gemeente

Sommige gemeenten hebben een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) waarin staat tussen welke tijden je luide geluiden mag maken. Je kunt de APV van je gemeente inzien via de website van je gemeente.

Regels als je in een appartement woont

Als je in een appartementencomplex woont, heb je niet alleen te maken met de regels van de gemeente. Ook jouw Vereniging van Eigenaars (VvE) kan regels voor geluidsoverlast hebben opgesteld. Zulke regels staan vaak in het huishoudelijk reglement.

Regels van jouw verhuurder

Als je in een huurhuis woont, kan er in jouw huurcontract staan op welke tijden je wel en geen harde geluiden mag maken.

Tijdstippen waarop je mag klussen

Klussen of verbouwen kan jouw buren geluidsoverlast bezorgen. Informeer je buren daarom ruim van tevoren over werkzaamheden. Vertel ze op welke dagen en tijden je denkt te gaan klussen. Zijn je buren het hier niet mee eens? Maak er dan samen duidelijke afspraken over en schrijf deze op.

Verbouwen veroorzaakt veel lawaai, daar kun je weinig aan doen. Maar als je té lang en té veel kabaal maakt, dan kun je geluidshinder veroorzaken die onrechtmatig is. Bijvoorbeeld als jouw verbouwing langer duurt dan nodig. Of als je ‘s nachts urenlang in de weer bent met een cirkelzaag.

Vanaf hoe laat mag je boren en klussen?

Controleer in de APV van jouw gemeente, jouw huurcontract of bij jouw VvE vanaf welke tijd je mag klussen. Als hier geen regels over zijn opgesteld, dan betekent dat nog niet dat het wenselijk is om te boren wanneer de buren nog slapen. Zeker niet als je eerder dan 7.00 uur wilt beginnen. Probeer dit daarom te vermijden.

Wil je tóch in de vroege ochtend aan de slag gaan? Overleg dan met je buren en spreek een begintijd af. Zo hebben zij er zo min mogelijk last van.

Tot hoe laat mag je boren en klussen?

Harde klusgeluiden op de late avond zijn over het algemeen ook niet gewenst. Ook hier geldt: houd je altijd aan de regels die jouw gemeente, verhuurder of VvE heeft opgesteld.

Zijn er geen officiële regels en wil je na 22.00 uur nog klussen? Overleg dan met je buren en spreek een eindtijd af. Zo voorkom je dat ze uren wakker liggen door jouw project. Geef het ook op tijd aan als je klus uitloopt tot na de afgesproken tijd.

Vanaf hoe laat mag je lawaai maken op zondag?

Het is natuurlijk prettig als een verbouwing zo snel mogelijk achter de rug is. Misschien wil je daarom doorwerken in het weekend. Het is mogelijk dat de tijden waarop je in het weekend geluid mag maken afwijken van de tijden waarop dit doordeweeks mag. Controleer daarom van tevoren de regels van jouw gemeente, verhuurder of VvE. Geef het ook door aan je buren als je op een zaterdag- of zondagochtend wilt gaan klussen.

Buren waarschuwen voor een feestje

Een feestje in het weekend moet kunnen, als het maar niet te vaak gebeurt. Geef je binnenkort een feest? Informeer je buren dan van tevoren: geef aan wanneer jouw feest begint en eindigt en zorg dat je je aan deze tijden houdt.

Tot hoe laat mag je muziek draaien?

Jouw gemeente, verhuurder of VvE kan bepaalde eindtijden hanteren voor het draaien van luide muziek. Controleer of dit zo is.

Zijn er geen regels? Probeer de geluidsoverlast dan zoveel mogelijk te beperken na 23.00 uur. Spreek bijvoorbeeld met je buren af dat je de muziek om deze tijd zachter zet. Als de buren weten waar ze aan toe zijn, hebben ze meestal ook meer begrip voor de tijdelijke overlast.

Tóch een probleem met de buren, wat nu?

Lukt het niet om afspraken te maken over je verbouwing? Of is een situatie erg uit de hand gelopen? Soms is een conflict zo ernstig dat er meer nodig is dan een goed gesprek. Onze juristen helpen je dan graag verder met deskundig advies. Zij vertellen je wat jouw rechten in deze situatie zijn en welke stappen je kunt zetten.

Juridische hulp van Univé Rechtshulp

Vraag juridische hulp aan via jouw Univé Rechtsbijstandverzekering. Dan kun je direct je zaak melden bij Univé Rechtshulp. Een gespecialiseerde rechtshulpverlener neemt vervolgens contact met je op om je zaak te bespreken. Kijk altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.

Verzeker je direct van rechtshulp