Ga naar inhoud

Geschil met aannemer

Een conflict met de aannemer tijdens de verbouwing van je huis is vervelend. Gelukkig kun je vaak zonder juridische hulp het geschil met de aannemer oplossen. In dit artikel lees je wat je daarvoor kunt doen.  

De aannemer heeft plichten

Schakel je een aannemer in om je huis te bouwen of verbouwen? Dan heeft die wettelijke plichten waar die zich aan moet houden, zoals:

  • het bouwproject uitvoeren
  • het bouwproject op tijd opleveren
  • de opdrachtgever (jij) waarschuwen als een opdracht fouten heeft. Denk aan fouten in het ontwerp of een keuze voor ongeschikte bouwmaterialen. Dit heet ook wel de waarschuwingsplicht.

Een aannemer is dus verplicht om het werk netjes en volgens afspraak uit te voeren. Ook mogen aannemers de aannemingsovereenkomst alleen opzeggen als hier een geldige reden voor is. Een aannemer mag dus niet zomaar vertrekken.

Problemen met je aannemer: dit kun je doen

Maar wat als dat wel gebeurt? Of als je verborgen gebreken hebt ontdekt die je aannemer heeft veroorzaakt? Dan kun je het volgende doen:

1. Ga in gesprek

Het is verstandig om eerst met je aannemer te overleggen. Je kunt het probleem uitleggen en de aannemer vragen om dit op te lossen. Vooral als jij kunt bewijzen dat de aannemer fout zat, is er kans dat de aannemer zijn verplichtingen gewoon nakomt.

2. Aannemer in gebreke stellen

Reageert de aannemer niet? Of wil die niet meewerken? Dan kun je de aannemer in gebreke stellen. Dit doe je door een aangetekende brief te schrijven. Hierin noem je het probleem en welke schade of gebreken de aannemer nog moet herstellen. Ook geef je de aannemer een redelijke termijn om dit op te lossen of te repareren.

3. Schakel een jurist in

Lost je brief niets op? Dan is het verstandig om juridische hulp in te schakelen. Een jurist van Univé Rechtshulp kan je precies vertellen wat jouw rechten zijn en welke stappen je kunt nemen.

Wil je verzekerd zijn tegen een mogelijk geschil met de aannemer? Sluit dan de Univé Rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen af.

Bekijk deze verzekering

De aannemer aansprakelijk stellen bij schade en gebreken

Maakte de aannemer fouten tijdens de werkzaamheden aan jouw nieuwbouwwoning, zoals een constructiefout? Dan is er sprake van een gebrek aan je woning. Vaak kun je de aannemer hiervoor aansprakelijk stellen.

Veroorzaakte de aannemer schade aan je bestaande huis, bijvoorbeeld bij het plaatsen van een dakkapel? Dan kun je sommige soorten schade direct op de aannemer verhalen. Dit kan bijvoorbeeld bij gevolgschade; wanneer de aannemer iets kapot heeft gemaakt tijdens de bouw of verbouwing.

Als de aannemer langer over het werk doet dan verwacht, is er sprake van vertragingsschade. Deze soort schade kun je alleen claimen nadat je de aannemer in gebreke hebt gesteld.

Juridische hulp van Univé Rechtshulp

Heb je problemen met je aannemer? Wil je de aannemer aansprakelijk stellen voor schade of gebreken? Of zit je met een vraag over de kleine lettertjes in het contract? De juristen van Univé Rechtshulp helpen je graag verder.

Hun advies en mogelijke rechtshulp vraag je aan via je rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen. Een gespecialiseerde jurist neemt dan contact met je op om naar je situatie te kijken en verdere stappen te nemen. Kijk altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.

Verzeker je direct van rechtshulp