Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Omgevingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Je huis verhuren
- Bouwgarantie en nieuwbouw
- Geluidsoverlast warmtepomp en airco
- Aannemingsovereenkomst
Minderwerk in de bouw
Je bent bezig met bouwen of verbouwen en hebt daar een aannemer voor ingehuurd. Tijdens of na het project is er sprake van minderwerk. Wat is minderwerk? En welke gevolgen heeft dit voor de afgesproken prijs? Dat lees je hier.
Wat is minderwerk?
Minderwerk betekent dat de aannemer minder werkzaamheden hoeft te doen dan wat van tevoren is afgesproken in de aannemingsovereenkomst. Tijdens de bouw of verbouwing kunnen de plannen namelijk veranderen. Bijvoorbeeld omdat je minder radiatoren wilt. Of dat je de kozijnen niet meer wilt laten schilderen.
Aannemer vergeet iets uit te voeren
Naast dat er iets veranderd kan zijn op jouw verzoek, kan het ook gebeuren dat de aannemer vergeet om iets uit te voeren of dit bewust niet doet. In dat geval heeft die dus ook minder werk gedaan dan er in de aannemingsovereenkomst was afgesproken.
Controleer bij de oplevering dan ook of de aannemer echt alles heeft gedaan wat jullie hebben afgesproken in de overeenkomst.
Krijg ik minderwerk terugbetaald?
Er kan soms een meningsverschil ontstaan met de aannemer over minderwerk. Het gaat dan over het terugbetalen van minderwerk, of een korting geven op de nog te betalen prijs. De wet zegt niets over minderwerk, dus is er niks om op terug te vallen.
Daarom is het verstandig om afspraken over minderwerk in de aanneemovereenkomst te zetten. Zo voorkomen jij en de aannemer een mogelijk conflict over minderwerk.
Verrekening meer- en minderwerk in de bouw
Bouw- en verbouwprojecten kunnen van tevoren nooit helemaal worden uitgedacht. Dit geldt niet alleen voor minderwerk, maar ook voor meerwerk: werk dat de aannemer extra heeft moeten doen. Dit kan op jouw verzoek zijn, maar soms is het ook nodig. Bijvoorbeeld omdat de aannemer anders niet verder kan met het project.
In de praktijk is er vaak meerwerk én minderwerk bij een project. Daarbij worden de kosten niet apart van elkaar in rekening gebracht of terugbetaald. De kosten van het meer- en minderwerk worden dan met elkaar verrekend.
Zet je rechtsbijstandsverzekering in
Bouwen en verbouwen kan soms helaas ook leiden tot een conflict met je aannemer. Heb je een probleem met de aannemer en komen jullie er zelf niet uit? Of heb je vragen over de aanneemovereenkomst?
Via onze rechtsbijstandverzekering vraag je gratis juridisch advies en mogelijke rechtshulp van Univé Rechtshulp. Een gespecialiseerde jurist neemt dan de documenten met je door en helpt je met de juiste aanpak, zodat jij weer gerust verder kunt. Kijk altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent. Voor conflicten over minderwerk door de aannemer heb je de basisverzekering Consument, Koop & Wonen nodig.