Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Bestemmingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
- Je huis verhuren
Spijt van aankoop huis, wat kun je doen?
Je hebt een huis gekocht, maar hebt achteraf toch spijt van de aankoop. Je hebt het huis bijvoorbeeld in een ongunstige tijd gekocht of het huis heeft gebreken. Je wilt dan natuurlijk weten wat je kunt doen als je spijt hebt van je koophuis.
Spijt van bod op een huis
Wat als je een bod hebt gedaan op een huis, maar nog niets hebt ondertekend? Dan mag je gewoon je bod intrekken zonder gevolgen. Met een bod heb je namelijk nog geen afspraken gemaakt met de verkoper. Daarom zit je nergens aan vast. Heb je spijt van je bod op een huis? Vraag de makelaar om jouw bod in te trekken.
Spijt van aankoop huis
De verkoper heeft je bod geaccepteerd en je hebt het koopcontract ondertekend. Wat als je er op dit punt spijt van krijgt? Je vindt het huis bijvoorbeeld toch niet mooi of je ontdekt schade aan de woning. Er zijn dan een aantal dingen die je kunt doen:
Volgens de wet heb je bij het kopen van een huis 3 dagen bedenktijd. Die gaan in op de dag nadat je het koopcontract hebt getekend. Daarnaast moeten 2 van deze 3 dagen werkdagen zijn.
Teken je het contract op een donderdag? Dan beginnen de 3 dagen op vrijdag. Het weekend telt niet mee, omdat dit geen werkdagen zijn. Je bedenktijd loopt dus tot en met dinsdag.
Laat vóór het einde van je bedenktijd de makelaar en verkoper weten dat je het koopcontract wilt ontbinden. Zij moeten dit bericht binnen de bedenktermijn schriftelijk ontvangen. Stuur daarom een e-mail met ontvangstbevestiging. Je hoeft geen reden te geven waarom je het huis niet meer wilt kopen.
Zijn de 3 dagen bedenktijd om? Soms kun je dan nog afzien van de koopwoning. Bijvoorbeeld wanneer er schade aan de woning is of je de financiering niet rond krijgt. De voorwaarden voor het afzien van een koopwoning verschillen per koopcontract.
Je kunt ook je gekochte huis direct weer verkopen. Dit kan als andere opties niet kunnen. Bij het verkopen van je huis krijg je meestal niet precies de prijs terug die je ervoor betaalde. De prijs hangt af namelijk van de markt.
Moet ik de verkoper betalen als ik spijt heb van de aankoop?
Is de bedenktijd voorbij en heb je het koopcontract niet ontbonden? Dan moet je betalen. Het maakt niet uit of je hier spijt van hebt of niet. Betaal je de verkoper niet? Dan kan die naar de rechter stappen. De rechter ontbindt het contract en geeft jou een boete. De hoogte van de boete staat in het koopcontract. Vaak is dit 10% van de koopsom.
Ook kan de verkoper vragen om een schadevergoeding. Bijvoorbeeld omdat die het huis opnieuw in de verkoop moest doen en hier minder geld voor kreeg. Jij betaalt dan het verschil tussen de oude en nieuwe prijs.
Juridische hulp van Univé Rechtshulp
Een huis kopen is een grote investering. Het is daarom goed om alle regels te kennen. Met de rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen krijg je juridisch advies van Univé Rechtshulp. Ook kan de jurist je mogelijk verder helpen met rechtshulp als dat nodig is. Zo sta je er niet alleen voor. Kijk altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.