Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Omgevingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Je huis verhuren
- Bouwgarantie en nieuwbouw
- Geluidsoverlast warmtepomp en airco
- Aannemingsovereenkomst
Huur opzeggen: zo doe je dat
Wil je je huur opzeggen? Dan zijn er een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden, zoals de opzegtermijn van jouw huurcontract. We vertellen hoe je de huurovereenkomst kunt opzeggen en wat je kunt doen als de verhuurder je huurcontract wil ontbinden.
Opzegtermijn van huurcontract
In je huurcontract staat je opzegtermijn. Meestal ligt die tussen de 1 en 3 maanden. De opzegtermijn is vaak gelijk aan de betalingstermijn. Als je maandelijks huur betaalt, dan is je betalingstermijn (en meestal ook je opzegtermijn) 1 maand.
Huurcontract met minimale huurperiode
Heb je een huurcontract met een minimale huurperiode en zeg je het contract tussentijds op? Dan blijf je huur betalen tot het einde van de minimale huurperiode.
Wil je liever niet wachten en de huur opzeggen voordat de minimale huurperiode voorbij is? Dan kun je aan je verhuurder vragen of je de huur tussentijds mag opzeggen. Als je verhuurder dit goed vindt, dan is het verstandig om samen schriftelijke afspraken te maken. Spreek in ieder geval af wanneer je vertrekt en dat je na je definitieve vertrek geen huur meer hoeft te betalen.
Als je dit niet doet, bestaat de kans dat je een boete moet betalen aan de verhuurder. Of dat je de huur alsnog moet doorbetalen tot het einde van de minimale huurperiode.
Huurcontract opzeggen via aangetekende brief
Naast rekening houden met de opzegtermijn, moet je de huur ook op de juiste manier stopzetten. Volgens de wet moet dit met een aangetekende brief. Dit is een brief die de postbode persoonlijk bezorgt bij je verhuurder. Zo kun je bewijzen dat de verhuurder jouw brief heeft ontvangen. Je hoeft in de brief niet uit te leggen waarom je de huur opzegt.
Zorg ervoor dat de verhuurder je brief voor het einde van de opzegtermijn krijgt. Zo voorkom je dat je 1 of meer maanden extra huur moet betalen.
Lever je woning of kamer netjes op
Nadat je de huur hebt opgezegd, moet je de ruimte meestal in dezelfde staat opleveren zoals je deze op de eerste dag van je huurcontract was. Veranderingen die je gemaakt hebt, zoals het verven of behangen van muren, moet je dus mogelijk terugdraaien. Ook is het belangrijk dat je kleine schades repareert, zoals een kapotte wc-bril. En dat je de woning of kamer schoonmaakt voordat je deze oplevert.
Huur opzeggen door verhuurder
Verhuurders mogen een huurcontract niet zomaar beëindigen. Ook zij moeten zich houden aan een opzegtermijn én een goede reden hebben voor de opzegging.
Minimale opzegtermijn
De minimale opzegtermijn van de verhuurder is wettelijk bepaald. Over het algemeen geldt dat hoe langer de huurder er woont, hoe langer de opzegtermijn voor de verhuurder is.
Woont de huurder er korter dan 1 jaar? Dan is de minimale opzegtermijn voor de verhuurder 3 maanden. Wanneer de huurder er langer dan 3 jaar woont, is de opzegtermijn minimaal 6 maanden.
Voor verhuurders is het lastig om een huurcontract te beëindigen. Huurders hebben namelijk recht op huurbescherming. Toch kan een beëindiging van het contract in sommige situaties mogelijk zijn. Bijvoorbeeld als de huurder:
- al één of meer maanden geen huur betaalt
- ernstige overlast veroorzaakt aan andere bewoners, zoals geluids- of stankoverlast
- het oneens is met wijzigingen in het huurcontract, zoals het betalen van een hogere huurprijs na een grote renovatie
Conflict met verhuurder of huurder
Heb je onenigheid met je verhuurder? Dan is het slim om eerst met elkaar te gaan praten. Leg uit waar je mee zit en geef de verhuurder de kans om hier wat aan te doen. Soms is een goed gesprek al genoeg om het probleem op te lossen.
Juridische hulp van Univé Rechtshulp
Komen jullie er samen niet uit? Of wil je juridisch advies over wat je kunt doen? Met je rechtsbijstandverzekering schakel eenvoudig je rechtshulp in van een jurist van Univé Rechtshulp. Die helpt je graag verder met juridisch advies en geeft mogelijk rechtsbijstand. Kijk wel eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtsbijstand verzekerd bent of alleen voor advies. Voor conflicten over je huurovereenkomst heb je daarvoor de rechtsbijstandsdekking Consument, Koop & Wonen nodig.