Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Bestemmingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
- Je huis verhuren
Stankoverlast in je tuin door de buren
Als je een tuin hebt, dan wil je daar natuurlijk onbezorgd van kunnen genieten. Toch kunnen de buren roet in het eten gooien, bijvoorbeeld door houtstook of andere rookoverlast. Lees wat je kunt doen tegen rookoverlast in je tuin.
Regels voor stoken in de tuin
Barbecueën je buren er elk weekend op los? Of slaan er meerdere keren per week vlammen uit de vuurkorf? Dan kan dat voor veel rook en stankoverlast in jouw tuin zorgen, vooral als je buren verkeerd stoken.
Daarom heeft de overheid regels opgesteld voor vuur maken in de tuin. Behandeld hout, papier en karton verbranden mag bijvoorbeeld niet. Ook mogen jouw buren alleen stoken in een barbecue, vuurkorf, vuurpot, gelpot, buitenkachel of tuinhaard.
Stookadvies voor jouw woonplaats
Als het heel mistig of windstil is, wordt stoken afgeraden. De rook blijft dan namelijk te lang hangen. Op Stookwijzer.nu kun je zien of de huidige weersomstandigheden in jouw woonplaats geschikt zijn om vuur te maken. Als de luchtkwaliteit erg slecht is, kan het RIVM een stookalert voor jouw provincie afgeven. Stoken wordt dan ook afgeraden.
Voorbeelden van rookoverlast in je tuin
Er zijn verschillende situaties waarbij buren rookoverlast in je tuin kunnen veroorzaken.
Rookoverlast door barbecue van de buren
Af en toe barbecueën moet kunnen als je er geen last van hebt. Maar als jouw tuin meerdere keren per week blauw staat van de rook, dan kan dat je leefgenot flink verminderen. Vooral als de rook jouw kant op waait, het windstil is of je gezondheidsklachten hebt.
Dit kun je doen
Vraag je buren om de Stookwijzer te raadplegen voordat ze gaan stoken. Ga ook met ze in gesprek over mogelijke aanpassingen. Stoken op kokoskooltjes in plaats van houtskool zorgt bijvoorbeeld voor minder stank en rookoverlast.
Misschien zijn je buren ook wel bereid om de barbecue te verplaatsen. Of om gebruik te maken van een gratis barbecueplaats, als jouw gemeente daarover beschikt. Gaat dat niet, vraag de buren dan om jou vóór het barbecueën te waarschuwen. Je kunt de ramen dan op tijd dicht doen.
Rookoverlast door vuurkorf van de buren
Een vuurtje stoken in de tuin. Gezellig voor de buren, maar het kan je een hoop rookoverlast bezorgen.
Dit kun je doen
Vraag je buren om altijd eerst de Stookwijzer te checken, zodat ze zeker weten dat het verantwoord is om een vuurtje te maken. Verder helpt het om alleen te stoken met schoon hout dat goed droog is. Door een vuurpot te gebruiken in plaats van een vuurkorf ontstaat er minder stank en luchtvervuiling.
Overlast door sigarettenrook van de buren
Even een luchtje scheppen in de tuin is geen pretje als je buren op dat moment aan het roken zijn. Maar je kunt er ook thuis last van hebben. Bijvoorbeeld doordat de sigarettenrook naar binnen glipt via de ventilatieroosters.
Dit kun je doen
Vraag je buren om te voorkomen dat de rook jouw kant op waait en om niet te roken in de buurt van een open raam of ventilatierooster. Roken je buren altijd aan de tuinkant? Sluit de ventilatieroosters dan aan deze kant van jouw woning, zodat de sigarettenrook niet kan binnendringen.
Actie ondernemen bij overlast
Blijft het vuur van de buren voor overlast zorgen? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen.
Juridische hulp van Univé Rechtshulp
Onderneemt de gemeente geen actie en helpt verder niets om een oplossing te vinden voor de stankoverlast? Dan kun je via je rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen juridische bijstand inschakelen van Univé Rechtshulp. Meld je zaak en een gespecialiseerde jurist helpt je vervolgens verder.