Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Bestemmingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
- Je huis verhuren
Je huis verhuren, waar moet je op letten?
Heb je een extra woning of appartement en denk je erover om deze te verhuren? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten als verhuurder. Hier krijg je antwoord op een aantal veel voorkomende vragen over je huis verhuren:
Welke huurprijs mag ik vragen voor de woning
Moet ik een opleveringsrapport maken
Welke gebreken moet ik als verhuurder herstellen
Mag ik de huurovereenkomst opzeggen
Welke huurprijs mag ik vragen voor de woning die ik verhuur?
Ten eerste is het belangrijk om te weten wat voor soort huis je verhuurt. Is het een sociale huurwoning of een woning in de vrije sector? De Rijksoverheid legt het verschil tussen deze woningen uit.
In de vrije sector geldt geen maximale huurprijs, dus mag je als verhuurder de huurprijs zelf bepalen. Maar verhuur je een sociale huurwoning, dan krijg je te maken met een maximale huurprijs. De hoogte van die prijs wordt bepaald door een puntenaantal. Hoe hoger de kwaliteit van de sociale huurwoning, hoe meer punten de woning krijgt en hoe hoger de huurprijs mag zijn.
Je kunt zelf het puntenaantal en de maximale huurprijs van jouw woning uitrekenen met de huurprijscheck van de Huurcommissie.
Hoeveel mag ik de huurprijs verhogen?
Als verhuurder mag je één keer per jaar de kale huur verhogen. Dit geldt voor de vrije sector en voor de sociale huur. De Rijksoverheid bepaalt elk jaar met hoeveel procent je de huur maximaal mag verhogen. Van 1 januari 2024 tot 1 januari 2025 is dat bijvoorbeeld maximaal 5,5% in de vrije sector.
Voor de huurverhoging van een sociale huurwoning of middenhuurwoning gelden andere regels. Ook hier heb je te maken met een maximum percentage, maar daarnaast speelt het inkomen van de huurder ook mee en mag de huurverhoging natuurlijk niet boven de maximale huur uitkomen.
Kijk op de website van de Rijksoverheid om te weten met welke regels voor huurverhoging je rekening moet houden.
Wil je de huurprijs van je huis verhogen?
Dan ben je verplicht de huurverhoging op tijd door te geven aan je huurder. Dit kan bijvoorbeeld door het vast te leggen in het huurcontract of een paar maand van tevoren een brief te sturen aan de huurder.
Moet ik bij de start van een huurovereenkomst een opleveringsrapport opstellen?
Ja, wanneer de huurovereenkomst start stel je samen met de huurder een inspectierapport op. In dit rapport leg je de staat van de woning vast op het moment dat de huurder erin gaat wonen. Als de huurder gaat verhuizen, moet die de woning dan meestal in dezelfde staat weer opleveren.
Zet de gebreken op een rij
In het rapport schrijf je per ruimte de mogelijke gebreken op. Dit zijn dingen die niet goed zijn aan de woning of die van mindere kwaliteit zijn. Denk aan een kras in de houten vloer of een loszittende deurklink. Zo leggen jullie vast voor welke ‘schade’ de huurder wel of niet aansprakelijk is. Het inspectierapport moet daarom specifiek genoeg zijn. Een algemene opmerking zoals “De gehuurde woning is in goede staat” is niet voldoende.
Tip: Het is verstandig om tijdens de inspectie foto’s te maken van het verhuurde huis. De foto’s voeg je bij het rapport. Een model van dit inspectierapport kun je downloaden op de website van De Raad voor Onroerende Zaken.
Stel je bij aanvang van de huurovereenkomst geen inspectierapport op? Dan kan de huurder de huurwoning achterlaten zoals die op dat moment is.
Welke gebreken moet ik als verhuurder herstellen?
Kleine reparaties zijn voor rekening van de huurder. Grote reparaties en onderhoud moet jij als verhuurder regelen. Wie precies voor welke reparaties verantwoordelijk is, staat in het Besluit kleine herstellingen. De regels hiervan kun je in de huurovereenkomst veranderen, maar ze mogen niet nadeliger uitpakken voor de huurder.
Bekijk hier een overzicht met alle onderhoudsplichten van de huurder en verhuurder.
Mag ik de huurovereenkomst opzeggen?
Dat mag, maar niet zomaar. Vanaf 1 juli 2024 heeft de huurder direct recht op een vast huurcontract. Om deze op te zeggen, moet je als verhuurder een geldige reden hebben. Bijvoorbeeld als:
- de huurder achterloopt met betaling van de huur
- de huurder overlast geeft in je huurwoning
- je na bepaalde tijd de woning weer nodig hebt of er zelf weer in wilt
- je jouw woning wilt verkopen
De redenen en afspraken over het opzeggen van het huurcontract moeten wel in de huurovereenkomst staan.
In sommige situaties kun je de huurder één keer een tijdelijk huurcontract van maximaal 2 jaar geven. Maar de huurder hoeft het opzeggen van het huurcontract dan niet te accepteren.
Juridische hulp en advies van Univé Rechtshulp
Wil je je eigen huis verhuren? Dan is het handig om een rechtsbijstandverzekering te hebben. Daarmee ben je verzekerd voor deskundige rechtshulp als er problemen zijn met de woning die je verhuurt. Maar ook als je wilt weten met welke rechten je als verhuurder te maken krijgt, kun je advies vragen bij de juristen van Univé Rechtshulp. Dit doe je eenvoudig via onze rechtsbijstandverzekering met de aanvullende dekking Extra Onroerende Zaken.