Wonen
- Geluidsoverlast voorkomen
- Geschil met aannemer
- Huur opzeggen
- Overhangende takken
- Overlast buren tuin
- Bouwen en verzekering
- Huurovereenkomst
- Huurverhoging
- Schade aan huurwoning
- Oplopende materiaalkosten
- Wie is aansprakelijk
- Verhuurder in gebreke stellen
- Achterstallig onderhoud
- Geluidsoverlast buren
- Overlast katten juridisch
- Stankoverlast buren
- Recht van overpad
- Bezwaar omgevingsvergunning
- Boom erfgrens
- Bouwen op erfgrens
- Erfdienstbaarheid
- Erfafscheiding erfgrens
- Omgevingsvergunning
- Spijt van aankoop huis
- Minderwerk
- Gebreken bij bouwen en verbouwen
- Bestemmingsplan
- Bouwvergunning
- Afzien van koopwoning
- Huurbescherming onderhuurder
- Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?
- Je huis verhuren
Bouwen, verbouwen en je verzekering
Je bent een nieuw huis aan het bouwen, of misschien een nieuwe schuur. Of je bent je huis aan het verbouwen. Je vraagt je af of dit invloed heeft op je woonverzekering en of schade tijdens het project wordt gedekt. Daarom leggen we je alles uit over bouwen, verbouwen en je verzekering.
Dekt mijn woonverzekering schade tijdens bouwen of verbouwen?
Wanneer je gaat bouwen of verbouwen, kun je te maken krijgen met schade. Schade tijdens het verbouwen wordt niet altijd vergoed door je woonverzekering, bijvoorbeeld je opstalverzekering. Het verschilt per verzekering wat je precies vergoed krijgt en in welke gevallen. Controleer je verzekeringspolis daarom goed voordat je begint met verbouwen.
Vaak geldt er wel een beperkte verzekering tijdens een verbouwing. Dan ben je bijvoorbeeld alleen verzekerd tegen schade door:
- Brand
- Storm
- Aanrijding
Moet ik de veranderingen melden bij mijn woonverzekering?
Wanneer je gaat bouwen of verbouwen, verandert er vanzelfsprekend iets aan je woning. De woning is dan niet meer hetzelfde als toen je een woonverzekering afsloot. Toch hoef je niet alle veranderingen te melden bij jouw woonverzekering. Je meldt alleen aanpassingen die het risico op schade veranderen. Bijvoorbeeld het veranderen van je dakbedekking of het plaatsen van een haard. Het is goed om contact op te nemen met je verzekeraar wanneer je wilt verbouwen. Zo weet je of de verandering iets betekent voor het risico en of je deze dus moet melden.
Heeft de verbouwing invloed op het risico? Bekijk dan binnen welke termijn je dit moet melden. Vaak is dit binnen twee maanden na de verandering. Meld je dit niet of niet op tijd? Dan ben je beperkt verzekerd. Dat betekent dat je alleen verzekerd bent tegen een aantal soorten schade. Bijvoorbeeld storm, brand of een aanrijding.
Extra verzekering tijdens bouwen of verbouwen
Afhankelijk van je woonverzekering, kan je soms maar beperkt verzekerd zijn tijdens een verbouwing. Er bestaan daarom aanvullende verzekeringen die je kunt afsluiten tijdens het project. Dit noemen we bouwverzekeringen. Deze verzekeringen dekken de schade die veroorzaakt wordt tijdens de verbouwing. Je betaalt vaak eenmalig een premie en bent dan verzekerd tot een bedrag dat je zelf kiest.
Laat je de bouw of verbouwing uitvoeren door een aannemer? De aannemer heeft vaak zelf al een bouwverzekering. Je hoeft deze dan niet zelf af te sluiten. Vraag voor de zekerheid wel van tevoren aan de aannemer of hij een bouwverzekering heeft. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Juridische hulp van Univé Rechtshulp
Bouwen en verbouwen gebeurt vaak niet zonder zorgen. Extra kosten, een conflict met de aannemer, er kan van alles gebeuren. Het is dan ook goed om je rechten en plichten rondom het project te kennen. De gespecialiseerde juristen van Univé Rechtshulp helpen je hier graag bij als je de rechtsbijstandverzekering Consument, Koop & Wonen hebt. Je kan hun hulp inschakelen om bijvoorbeeld jouw documenten door te nemen en te overleggen met je over de beste oplossing als je een conflict hebt.