Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Wat is het effect van meer of minder inkomen op je hypotheek?
Als je salaris of ander inkomen verandert, heeft dat een effect op de hypotheek. Daarbij maakt het niet uit of je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten of dat je er al een hebt afgesloten met vooraf bekende maandlasten: de hoogte van je inkomen doet ertoe. Maar hoe werkt dat precies? We vertellen je hier graag meer over.
Waarom je inkomen belangrijk is
Voordat een geldverstrekker akkoord gaat met een grote lening van misschien wel meerdere tonnen, moet er zekerheid worden ingebouwd. Het hele bedrag moet immers wel terugbetaald worden, plus de rente. Het is daarom erg belangrijk voor een geldverstrekker om zeker te weten dat je inkomen hoog genoeg is om de maandlasten te kunnen betalen. Dit is de reden dat je bij de aanvraag van een hypotheek gegevens moet aanleveren over je salaris of inkomen als zelfstandig ondernemer.
Natuurlijk wordt er naar meer gekeken dan alleen je inkomen, zoals eventuele schulden die je hebt. Voor het afbetalen daarvan moet je ook voldoende geld beschikbaar hebben. Op basis van de beschikbare informatie over je inkomen en schulden maakt de geldverstrekker een gefundeerde afweging en hypotheekofferte.
Wat gebeurt er wanneer je inkomen daalt?
Het kan gebeuren dat je bijvoorbeeld je baan verliest, als ondernemer een minder goed jaar draait, parttime gaat werken of arbeidsongeschikt wordt. Het gevolg daarvan is dat je inkomen daalt. Als je minder te besteden hebt, wordt het maximale hypotheekbedrag dat je voor een nieuwe hypotheek kunt krijgen ook lager. Wanneer je al een hypotheek hebt, wordt het misschien moeilijker om je maandlasten te kunnen betalen.
De netto hypotheeklasten stijgen ook nog eens omdat je relatief gezien minder hypotheekrenteaftrek hebt. Dit kan gevolgen hebben wanneer je elke maand een voorlopige teruggave krijgt. Bij de verrekening aan het eind van het jaar kun je dan voor onaangename verrassingen komen te staan.
Het is dan ook verstandig om een financiële buffer op te bouwen wanneer je daar de ruimte voor hebt. Ook een hypotheek met NHG afsluiten is verstandig wanneer je zeker wilt weten dat je niet met schulden achterblijft wanneer je woning verkocht moet worden omdat je de geldverstrekker niet meer terug kunt betalen.
Wat gebeurt er wanneer je inkomen stijgt?
Het spreekt voor zich dat je beter je maandlasten kunt betalen als je meer verdient. Je kunt bovendien een hoger maximaal bedrag lenen als je een nieuwe hypotheek afsluit met een hoger inkomen. Maar het heeft ook gevolgen voor de belasting die je betaalt. Dat komt door de hypotheekrente.
Hoe meer je verdient, des te hoger is het belastingpercentage dat je betaalt. Maar je hebt vaak ook meer belastingvoordeel wanneer je inkomen hoger is. Van je belastbaar inkomen mag je namelijk de betaalde hypotheekrente (deels) aftrekken, zodat er een lager bedrag overblijft waarover je belasting betaalt.
Kies voor advies op maat
Wat er ook gebeurt met je inkomen, het is altijd verstandig om onafhankelijk advies te vragen aan één van onze hypotheekadviseurs. Op basis van jouw unieke situatie kunnen jullie samen bepalen wat de beste optie is. Wil je kennismaken met een van onze adviseurs? Maak dan een afspraak voor hypotheekadvies met een adviseur van Univé (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.