Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Restschuld na verkoop woning: wat nu?
Wanneer je je woning verkoopt, kan het zijn dat je een restschuld overhoudt. Daar kun je op verschillende manieren mee omgaan. We vertellen je er graag meer over.
Wat is een restschuld precies?
Bij de verkoop van je woning ontvang je het bedrag dat de koper ervoor betaalt. Daarmee betaal je het resterende hypotheekbedrag af dat nog open staat. Heb je niet genoeg geld om het volledige bedrag te betalen? Dan houd je nog een restschuld over. We geven je drie opties om deze restschuld af te lossen.
Optie 1: los de restschuld af met spaargeld
Het liefst wil je uiteraard een nieuwe hypotheek kunnen afsluiten zonder beperkingen. Of, als je geen nieuwe hypotheek afsluit, dat je restschuld verdwijnt. Je eigen spaargeld (of dat van je ouders) is in dat geval een goede optie om met een schone lei te kunnen beginnen. Als dat geld beschikbaar is, natuurlijk.
Optie 2: restschuld meefinancieren in volgende hypotheek
Je kunt bij sommige geldverstrekkers de restschuld van de vorige woning meefinancieren in je hypotheek als je een nieuwe woning koopt. Je kunt in dat geval tot 115% van de marktwaarde van de nieuwe woning opnemen aan hypotheek. Je adviseur geeft je graag hypotheekadvies op maat om samen met jou te kijken welke geldverstrekkers deze mogelijkheid bieden en verder passen bij jouw persoonlijke wensen.
Optie 3: de restschuld financieren via een aparte lening of een krediet
Kies je hierbij voor een persoonlijke lening, dan betaal je meer rente dan voor een hypotheek. Meefinancieren in een nieuwe hypotheek is dus voordeliger. Mocht dit niet kunnen, dan is een persoonlijke lening of een krediet een mogelijke optie. Daarmee kun je de restschuld in één keer aflossen. Het speciale krediet is een optie die sommige geldverstrekkers aanbieden met een kortere looptijd dan een hypotheek en met een vastgesteld maximumbedrag.
Hou er welk rekening mee dat de maandlasten voor deze lening of het krediet weer zullen drukken op het maximaal te lenen hypotheekbedrag voor de nieuwe woning.
Meer weten over de mogelijkheden bij een restschuld?
Maak dan een afspraak voor onafhankelijk hypotheekadvies met een adviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.