Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Euribor-rente
Wist je dat de variabele hypotheekrente van een bepaald moment grotendeels wordt bepaald door de hoogte van de Euribor-rente? Daar vertellen we je graag meer over.
Wat is Euribor eigenlijk?
De naam Euribor is een samentrekking van Euro Interbank Offered Rate. De naam zegt het al: dit is een tarief dat banken onderling gebruiken als ze elkaar geld lenen. De voorwaarde voor deze zogenoemde termijndeposito’s is dat ze een vaste looptijd hebben van maximaal een jaar en dat ze in euro’s worden aangeboden binnen de Europese Economische en Monetaire Unie.
Er worden elke dag Euribortarieven vastgesteld voor looptijden variërend van 1 week tot 1 jaar.
De invloed van Euribor-rente op jouw hypotheek
In de financiële wereld wordt de Euribor-rente met een looptijd van 1 maand gebruikt als basisrente voor een hypotheek met variabele rente. Om die reden is het een zeer invloedrijk tarief voor de hypothecaire markt.
De basisrente is overigens niet het totale rentetarief dat je betaalt. Daar komen nog opslagen voor spreads (afhankelijk van de kredietbeoordeling van de geldverstrekker), kredietrisicokosten, apparaatskosten, kapitaalskosten en winst bij. Je kunt dus niet alleen van het Euribortarief uitgaan als je wilt weten wat de actuele hypotheekrente is.
Kortom: de Euribor-rente is een goede graadmeter voor de variabele rente die je kunt gaan betalen voor een hypotheek. Maar kijk dan vooral naar de trend (stijgend of dalend) en laat je niet verrassen wanneer de uiteindelijke rente toch hoger uitvalt.
Meer weten?
Wil je meer informatie over het afsluiten van een hypotheek in jouw situatie? Daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg advies op maat. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.