Hypotheekrente vastzetten: hoe lang?
Of je nu een nieuwe hypotheek gaat afsluiten of een bestaande hypotheek wilt oversluiten: een belangrijke vraag blijft altijd hoe lang je de rente wilt gaan vastzetten. De duur van de rentevaste periode heeft namelijk een grote invloed op je maandlasten. Maar welke keuze is het beste in jouw specifieke situatie? Hier geven wij meer informatie over wat wel en niet verstandig is bij het kiezen voor een rentevaste periode.
Verschillende rentevaste periodes
Als je de hypotheekrente gaat kiezen voor je hypotheek, heb je verschillende opties. Zo kun je de hypotheekrente voor een langere tijd vastzetten, bijvoorbeeld 20 of 30 jaar. Maar ook kortere periodes zijn mogelijk, zoals 10 jaar en 5 jaar. Sommige mensen kiezen zelfs voor 1 jaar vast of voor een variabel tarief.
Variabele rente
Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Bij een kortere rentevaste periode betaal je dan dus minder rente elke maand.
Daarom zijn er ook mensen die kiezen voor een variabele rente. Dan is het rentepercentage steeds afhankelijk van de actuele hypotheekrente. Bij een stijging of daling daarvan, wordt ook je variabele hypotheekrente aangepast.
Tot voor kort waren alle rentes laag en was kiezen voor een variabele rente in de meeste gevallen minder aantrekkelijk. Inmiddels zijn de rentepercentages weer behoorlijk gestegen en kan een variabele rente juist weer wel aantrekkelijk zijn. Wat voor jou de juiste keuze is, is afhankelijk van verschillende factoren.
Hypotheekrente vastzetten: de voor- en nadelen
Of je nu kiest voor een variabele rente of voor een langere rentevaste periode: beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Het is daarom afhankelijk van wat jij belangrijk vindt voor welke rentevaste periode je kiest. Onze hypotheekadviseurs kunnen je hierbij helpen. Samen bespreken we tijdens ons hypotheekadvies welke wijzigingen je de komende jaren verwacht in jouw situatie en welke financiële gevolgen dat heeft. Vervolgens bepalen we in hoeverre je het risico op rentestijgingen zelf kunt en wilt opvangen.
Variabel: waarom wel of niet?
Kun je wisselende maandlasten goed opvangen met je inkomen en uitgavenpatroon? Dan is kiezen voor een variabele rente het overwegen waard. De voordelen:
- Je profiteert van de laagst mogelijke hypotheekrente en hebt daardoor lagere maandlasten.
- Bij een toekomstige daling van de hypotheekrente, dalen je maandlasten ook.
De nadelen:
- Je hebt geen zekerheid en de rente kan in korte tijd flink stijgen, waardoor je maandlasten ook stijgen.
- Je moet voldoende middelen hebben om kostenstijgingen op te kunnen vangen.
Voor- en nadelen bij een langere rentevaste periode:
Loop je liever geen risico dat de woonlasten op korte termijn plotseling fors stijgen? Dan kun je beter een langere rentevaste periode kiezen.
De voordelen:
- Meer zekerheid want een stijgende hypotheekrente heeft geen invloed op je hypotheek.
- De rente is gemiddeld genomen de laatste tijd flink aan het stijgen. Nu vastzetten kan dan verstandig zijn voor de langere termijn.
Nadelen:
- De rente is hoger bij een langere rentevaste periode en je zit er dus ook langer aan vast.
- Als de rente toch ineens weer flink gaat dalen, kun je daar niet van profiteren.
Hypotheek oversluiten
Past je huidige rentevast periode niet bij je situatie? Dan kun je er voor kiezen om de hypotheek over te sluiten. Staat je hypotheekrente langer vast en daalt de actuele rente flink? Je moet dan wel een boeterente betalen en je krijgt te maken met extra kosten voor het omzetten van de hypotheek. Of dit in jouw situatie verstandig is, laat je het beste voorrekenen door een deskundig hypotheekadviseur.
Wil je meer weten over het vastzetten van de hypotheekrente of het oversluiten van je hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.