Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Private lease en hypotheek
Ga je een huis kopen maar heb je ook een private leasecontract lopen voor bijvoorbeeld je auto? Houd er dan rekening mee dat zo’n contract van invloed kan zijn op je maximale hypotheek. Hoe het precies zit, leggen we hier aan je uit.
Wat is private lease?
Als je kiest voor private lease bij je nieuwe auto, dan word je zelf geen eigenaar van de auto. Je betaalt elke maand een vast bedrag voor alle autokosten zoals het onderhoud, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting. Alleen de brandstof moet je zelf betalen. Je kiest zelf de looptijd in maanden en geeft aan hoeveel kilometers je per jaar denkt te rijden.
Registratie bij BKR
Een private leasecontract wordt gezien als een betaalverplichting voor de langere termijn. Sinds 1 april 2022 wordt zo’n leasecontract voor 100% geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Daarvoor was dat nog maar 65%. Toen werd het servicedeel (met daarin de belastingen, onderhoud, reparaties en verzekeringen) namelijk nog niet meegerekend.
De code van de registratie is OA, Operational Autolease. Zo’n registratie heeft helaas wel een negatieve invloed op je maximale hypotheek. Je kunt in sommige gevallen zelfs ruim €100.000 minder lenen als je een private leasecontract hebt afgesloten.
Kies voor een lager leasebedrag
Als je ooit een private lease auto wilt gaan rijden, probeer dan het leasebedrag zo laag mogelijk te houden. Dat kan door een deel van het leasecontract al vooruit te betalen. Houd er wel rekening mee dat dit niet bij elke leasemaatschappij mogelijk is.
Afkopen leasecontract
Ga je een huis kopen en blijkt dat de invloed op je maximale leenbedrag door de private lease te groot is? Dan kun je er ook voor kiezen om het contract af te kopen. Maar let op: check voor het aangaan van het contract altijd de inhoud van het contract en de bijbehorende voorwaarden. Hier vind je namelijk wat de gevolgen zijn als je de overeenkomst gedurende de looptijd ontbindt.
Meestal moet je een afkoopsom betalen van een paar maanden leasebedrag. Of zelfs een boete van 40% over de nog te betalen leasetermijnen. Pittig natuurlijk, maar als je daardoor uiteindelijk wel veel meer hypotheek kunt krijgen, kan het zeker de moeite waard zijn.
Denk dus altijd goed na als je van plan bent om een private leasecontract af te gaan sluiten. Wil je binnen een paar jaar ook nog gaan verhuizen? Dan kan het soms verstandiger zijn om van de lease af te zien. Of om, nadat je jouw droomhuis gekocht hebt, de financiële ruimte voor een private leasecontract te laten beoordelen.
Kortom, er zijn nogal wat mogelijkheden als het gaat om private lease en je hypotheek. Meer weten? Maak voor hypotheekadvies dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.