Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Wat kun je meefinancieren in de hypotheek?
Wanneer je een hypotheek afsluit voor een woning, vraag je je misschien af wat je wel en niet kunt meefinancieren aan kosten die je maakt hiervoor. Wij vertellen je er graag meer over.
Wat is meefinancieren precies?
De term meefinancieren wordt gebruikt als je het bedrag waarvoor je een hypotheek aangaat gebruikt voor meer dan alleen de financiering van de aankoop van je woning. Kortom, je betaalt dan ook een deel van de extra kosten die je maakt met het hypotheekbedrag. Voor zover dat dus past binnen de financiële ruimte die de geldverstrekker je biedt. Zoals je misschien wel weet, mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Wanneer je duurzame aanpassingen doet aan de woning, mag je zelfs nog een beetje meer lenen.
De mogelijkheden op een rij
Als je hypotheek onder de 100% van de woningwaarde blijft, kun je de geplande verbouwing meefinancieren. Hierbij wordt namelijk gekeken naar de waarde van de woning ná de verbouwing. Aangezien die vrijwel altijd hoger is, kun je deze kosten vaak meefinancieren. Een onafhankelijke taxateur kan een verbouwingsspecificatie toevoegen, zodat de geldverstrekker direct ziet wat de waardeverhoging zal zijn van de werkzaamheden.
Sowieso kun je een verbouwing met energiebesparende voorzieningen meefinancieren, want in dat geval kun je meer dan 100% van de woningwaarde lenen aan hypotheek. Hoeveel precies, dat is afhankelijk van de specifieke situatie.
Koop je een nieuwbouwwoning? Dan kun je meerwerk mee laten financieren in de hypotheek. Bijvoorbeeld wanneer de inrichting van de keuken of badkamer niet standaard inbegrepen zijn, of je wilt een uitbouw of extra stopcontacten laten plaatsen. De bouwrente, die oploopt tijdens de bouw van je woning, kun je eveneens meefinancieren.
Wanneer je taxatie-, advies- en notariskosten mee wilt financieren met je hypotheek, dan kan dat alleen als je minder voor de woning betaalt dan de taxatiewaarde óf wanneer je eigen geld inbrengt.
Gevolgen van meefinancieren
Het maximale bedrag lenen, al dan niet om aanvullende kosten mee te financieren, heeft natuurlijk wel gevolgen voor je financiële situatie. Je maandlasten worden bijvoorbeeld hoger en dus stijgt ook het risico dat je betalingsproblemen krijgt. Als de geldverstrekker je daardoor in een hogere risicoklasse indeelt, betaal je meer rente over de totale lening dan misschien anders het geval zou zijn.
Meer weten over je hypotheek?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak voor deskundig hypotheekadvies. Dat gesprek kan dan plaatsvinden in een Univé-winkel bij jou in de buurt of via (beeld)bellen. Of lees online meer over hypotheken. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.