Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Hogere hypotheek door overbieden: is dat verstandig?
Wanneer je een woning op het oog hebt, kan het zijn dat je wilt overbieden om er zeker van te zijn dat je de woning kunt kopen. Maar hoe financier je dat? Kun je daarvoor een hogere hypotheek afsluiten? Wij vertellen je er graag meer over.
Schaarste op de woningmarkt zorgt voor hogere prijzen
Bij een onderhandeling over de prijs van een product speelt mee hoeveel vraag en aanbod er is. Loop je op de markt in het buitenland en probeert een verkoper je een souvenir aan te praten, dan is de kans groot dat je de prijs nog wel wat kunt laten zakken. Maar een woning kopen is een ander verhaal. Zeker in deze tijd van schaarste op de woningmarkt.
Voor veel mensen is hoger bieden dan de vraagprijs dé manier om ervoor te zorgen dat ze naar de notaris kunnen om de koop te bezegelen. Voor de verkopende partij is dat een fijne gedachte, want zij kunnen er bijna op rekenen dat er meer wordt geboden dan zij vooraf hadden verwacht. Mits er uiteraard gestart wordt met een reële vraagprijs.
Overbieding financieren met je hypotheek
In sommige situaties ontkom je er niet aan om te overbieden als je een bepaalde woning graag wilt kopen. Maar dan komt de vraag op tafel of je de overbieding ook kunt financieren met je hypotheek. Het antwoord daarop is: het ligt eraan. Wij leggen je graag uit aan welke factoren dat ligt.
Het gaat er vooral om wat de vraagprijs is in relatie tot de taxatiewaarde. In sommige gevallen wil de verkopende partij al een flink bedrag hebben voor de woning, misschien zelfs meer dan de woning eigenlijk waard is. In dat geval ligt overbieden niet altijd voor de hand, want de prijs is al hoog. De daadwerkelijke waarde van de woning wordt bepaald door een taxateur. Je kunt met je hypotheek 100% van de woningwaarde financieren die uit de taxatie komt. Is er een hogere bieding nodig, dan zul je de extra kosten (en de kosten koper) moeten financieren uit spaargeld of een andere lening.
Wanneer je al maximaal leent ten opzichte van het maximaal te lenen bedrag op basis van de inkomens, dan is het aangaan van een andere lening geen optie. Mocht hier in jouw situatie sprake van zijn, dan raden wij je zeker aan om een bieding te doen onder voorbehoud van financiering. Je bent immers afhankelijk van de waarde die uit het taxatierapport blijkt.
Het kan ook andersom zijn: wanneer de vraagprijs duidelijk onder de taxatiewaarde van de woning ligt. In dat geval kun je overbieden en nog steeds onder het maximale hypotheekbedrag blijven dat je kunt opnemen voor de woning. Er is in dat geval waarschijnlijk minder eigen geld nodig om te kunnen overbieden. Hoe de acceptatie van de hypotheek gaat plaatsvinden (op basis van de koopsom of op basis van de hogere waarde uit het taxatierapport) is aan de geldverstrekker.
Meer weten over overbieden en je hypotheek?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. Schakel ons in voor hypotheekadvies en we vertellen je snel wat de mogelijkheden zijn. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.