Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Rentekorting op hypotheek
Bij het afsluiten van een hypotheek, wil je natuurlijk het liefst een hypotheek met zo laag mogelijke maandlasten. Met een van de vormen van rentekorting zorg je ervoor dat de rente net een paar tiende procentpunten omlaag gaat. Maar wat is rentekorting precies en wanneer kom je ervoor in aanmerking? We leggen het hier graag aan je uit.
Rentekorting, wat houdt dat in?
De naam zegt het eigenlijk al meteen: rentekorting is een korting op je hypotheekrente. Er gelden speciale omstandigheden waardoor de geldverstrekker nog net even iets verder wil zakken. Zoals bij:
- Het hebben of openen van een betaalrekening bij de geldverstrekker
- Een hypotheek met NHG
- Een lagere risicoklasse
- Het verduurzamen van je woning
Rentekorting via je betaalrekening
Sluit je een hypotheek af bij een bank? Dan kun je soms rentekorting krijgen als je daar ook een betaalrekening hebt lopen. Handig als je toevallig al bij die bank aangesloten bent. Zo niet, dan is het vaak een kwestie van alsnog daar een betaalrekening openen. Een kleine moeite en het levert je een mooi voordeel op.
NHG en rentekorting
Je krijgt ook rentekorting als je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) afsluit. De garantie zorgt ervoor dat een geldverstrekker minder risico loopt met jouw hypotheek. Dit zorgt voor een lagere risico-opslag waardoor de hypotheekrente gemiddeld met zo’n 0,5 procentpunt verlaagd wordt.
Lagere risicoklasse
Hoe lager de hypotheek is ten opzichte van de waarde van een huis, hoe meer korting mogelijk is op je hypotheekrente. Je valt dan namelijk in een lagere risicoklasse. Als je al een hypotheek hebt, kan het dus slim zijn om de risicoklasse van je hypotheek goed in de gaten te houden.
Misschien ben je door de stijging van de waarde van de woning of het aflossen op je hypotheek inmiddels wel in een klasse lager terechtgekomen. En is er rentekorting op je hypotheek mogelijk. Je kunt een lagere risicoklasse eventueel ook aanvragen als de WOZ-waarde van je woning gestegen is.
Verduurzamen van je woning
Er zijn banken en andere geldverstrekkers die ook rentekorting aanbieden als je je huis gaat verduurzamen. We spreken dan ook wel van een duurzaamheidskorting. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek voor de aanschaf van een warmtepomp, zonnepanelen of het isoleren van de gehele woning. Dit kan je een voordeel opleveren van een paar tiende procentpunten.
Kortom, er zijn nogal wat mogelijkheden om rentekorting op je hypotheek te krijgen. Meer weten? Maak dan een afspraak voor hypotheekadvies met een adviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.