Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Historische hypotheekrente
Historisch gezien staat de actuele hypotheekrente laag. Om beter te begrijpen waar we nu staan, helpt het om te kijken naar de historische hypotheekrente. Op deze pagina lees je hoe de historische rente zich over de jaren ontwikkeld heeft.
Overzicht van historische rente
In dit artikel hebben we het over ‘de hypotheekrente’. Daarmee bedoelen we: de gemiddelde vaste hypotheekrente met een looptijd van 5 jaar. Als we kijken naar de ontwikkeling van deze rente, dan vallen verschillende dingen op.
Historische hypotheekrente in 1980-1990
Begin jaren 80 zakte de rente van zo’n 13% naar ruim 6%. Maar eind jaren 80 stopte deze daling. De economie werd toen geraakt door een hoge kapitaalmarktrente en politieke onzekerheid. Met als gevolg: een enorme stijging van de hypotheekrente.
Historische hypotheekrente in 1990-2000
De hypotheekrente bleef stijgen en stond begin jaren 90 erg hoog. Dit leidde tot rentes van 10% en zelfs 11%. Gelukkig duurde dat niet lang. Rond 1992 begon de hypotheekrente alweer te dalen. Dat bleef zo tot aan de eeuwwisseling.
Historische hypotheekrente in 2000-2010
In 2000 was er veel onzekerheid op de beurzen. Ook barstte de internetbubbel. Dit veroorzaakte een stijging van de hypotheekrente. Gemiddeld steeg de rente van 5% naar ongeveer 6%.
In 2021 zette de rente alweer een daling in. Dit bleef zo tot aan 2005. De gemiddelde hypotheekrente stond toen op bijna 4%.
In 2008 en 2009 kregen we te maken met een financiële crisis. Daardoor begon de hypotheekrente weer te stijgen. De rente stond toen gemiddeld op bijna 6%.
Historische hypotheekrente in 2010-2020
In 2010 stond de hypotheekrente nog rond de 5%. Maar vanaf 2012 zette de hypotheekrente een daling in. Uiteindelijk werd dit een enorme duik, waarbij de rente elk jaar bleef dalen.
Dit kwam bijvoorbeeld doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de ECB-rente steeds bleef verlagen. Omdat de kapitaalmarktrentes daalden, gingen de hypotheekrentes ook omlaag.
Historische hypotheekrente vanaf 2020
De daling bleef doorzetten en in 2021 bereikte de hypotheekrente het laagste punt ooit: de rente dook toen maar liefst onder de 1%. In 2022 kwam er een eind aan de daling. De kapitaalmarktrente begon flink te stijgen. En daarmee ook de hypotheekrente, die op ruim 4% kwam te staan.
Deze stijging had verschillende oorzaken. Zoals de hoge inflatie. En het verhogen van de ECB-rente om die inflatie af te remmen. In 2023 stopte de stijging en bereikte de hypotheekrente een stabiel punt, rond de 4%.
Actuele hypotheekrente
Veel mensen denken dat de hypotheekrente nu hoog staat. Maar als je naar de geschiedenis kijkt, is de actuele hypotheekrente in 2024 vrij laag. Vooral als je deze vergelijkt met de rente in de jaren 90.
In mei 2024 staat de laagste actuele hypotheekrente op 3,66%. Wil je binnenkort een nieuwe hypotheek afsluiten? Hou er dan rekening mee dat de hypotheek met de laagste rente niet altijd de beste keuze is. Een hypotheekadviseur kan precies voor je uitzoeken welke hypotheek het beste bij jouw financiële situatie past.
Wat gaat er gebeuren met de hypotheekrente?
Niemand kan voorspellen wat de hypotheekrente in de toekomst gaat doen. De experts die de Consumentenbond hebben gesproken, denken dat de rentes ongeveer hetzelfde zullen blijven. Of mogelijk zelfs iets omlaag gaan.
De afgelopen tien jaar is het verschil tussen korte en lange rentevaste periodes in ieder geval steeds kleiner geworden. Ook is het verschil tussen hypotheekrentes met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) steeds kleiner geworden.
Meer weten over je hypotheek?
Wil je een nieuwe hypotheek of je hypotheek oversluiten? En heb je persoonlijk hypotheekadvies nodig? Dan staan de hypotheekadviseurs van Univé voor je klaar.
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) weten we alles over de hypotheekmarkt. We kunnen dan ook snel voor je uitzoeken wat er allemaal mogelijk is.
Maak een afspraak in een Univé-winkel bij je in de buurt. Of kies voor (beeld)bellen met een van onze hypotheekadviseurs. Je eerste gesprek met ons is altijd gratis. En daarna ben je ons niets verplicht.
Eerst meer lezen over hypotheken? Dat kan natuurlijk ook.