Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Hypotheek verhogen: wat zijn de voor- en nadelen?
Als je extra geld nodig hebt, kun je mogelijk je hypotheek verhogen. Met dat extra geld kun je dan bijvoorbeeld je woning verbouwen of verduurzamen. Of een tweede huis kopen. Hoe werkt dit precies? En wat zijn de voor- en nadelen van je hypotheek verhogen?
Hoe werkt je hypotheek verhogen?
Je hypotheek verhogen is niet altijd mogelijk. Dit kan alleen als je huis overwaarde heeft. Of als je bij het kopen van je woning niet je maximale hypotheek hebt afgesloten. Ook moet je genoeg verdienen om de hogere maandlasten voor je hypotheek te kunnen betalen.
Hypotheek onderhands verhogen
Voldoe je aan deze voorwaarden? En staat je hypotheek hoger ingeschreven dan deze eigenlijk is? Dan kun je je hypotheek onderhands verhogen. Je hoeft hiervoor niet eerst langs de notaris.
Is onderhands je hypotheek verhogen niet mogelijk? Dan heb je twee mogelijkheden:
Tweede hypotheek afsluiten. Je kunt dit alleen doen bij je eigen hypotheekaanbieder.
Je hypotheek verhogen en oversluiten. Kun je bij een andere bank een lagere rente krijgen? Of een hypotheek afsluiten tegen betere voorwaarden? Dan kan het financieel voordelig zijn als je je hypotheek oversluit en direct verhoogt.
Een hypotheekadviseur kan je persoonlijk adviseren over wat de slimste keuze is in jouw situatie.
Voordelen van je hypotheek verhogen
Het verhogen van je hypotheek heeft verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen zijn:
Je hebt meer geld om je wensen waar te maken. Deze extra financiële ruimte hoef je trouwens niet per se te gebruiken voor je huis. Je kunt het ook gebruiken als je van je pensioen wilt genieten. Of als je een boot, camper of vakantiewoning wilt kopen.
Lagere rente. Voor het verhogen van je hypotheek betaal je vaak minder dan voor een lening bij een bank of andere kredietverstrekker.
Lage maandlasten. Je kunt kiezen voor een lange looptijd, bijvoorbeeld van 30 jaar. Daardoor blijven je maandlasten laag. Bij een gewone lening kan dit meestal niet.
Rente is fiscaal aftrekbaar. Gebruik je het extra geld van je hypotheek voor je huis? Dan mag je de hypotheekrente aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst heeft hier wel bepaalde voorwaarden voor.
Notaris is niet altijd nodig. Ga je onderhands je hypotheek verhogen? Dan kun je dat regelen zonder een notaris.
Nadelen van je hypotheek verhogen
Je hypotheek verhogen kan ook nadelen voor je geldzaken hebben. Wat de nadelen precies zijn, hangt af van je situatie. Een aantal dingen om rekening mee te houden:
Je moet overwaarde hebben. Je kunt je hypotheek alleen verhogen als je overwaarde op je woning hebt. Of als je je hypotheek niet voor het maximale bedrag hebt afgesloten.
Extra regelwerk. Bij een onderhandse verhoging van je hypotheek hoef je niet langs de notaris. Wel moet je regelen dat je woning opnieuw getaxeerd wordt.
Extra kosten. Bij de taxatie van je huis komen extra kosten kijken. Sluit je een tweede hypotheek af, dan heb je ook andere kosten. Zoals kosten voor de notaris en het hypotheekadvies.
Je moet genoeg inkomen hebben. De hypotheekaanbieder kijkt naar welk inkomen je nu hebt. Ben je de laatste tijd minder gaan verdienen? Dan kan het zijn dat je je hypotheek niet kunt verhogen. Of dat je minder kunt lenen dan je dacht.
Er geldt een maximaal bedrag. Je mag maximaal 100% van de marktwaarde van je woning lenen. Wil je je hypotheek verhogen om je huis duurzamer te maken? Dan mag je maximaal 106% van de marktwaarde lenen.
Meer weten over je hypotheek verhogen?
Univé is onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) en denkt graag met je mee. Zo kunnen onze hypotheekadviseurs je snel vertellen of je je hypotheek kunt verhogen. En welke kosten daarbij komen kijken.
Maak een afspraak in een Univé-winkel bij je in de buurt. Of kies ervoor om te (beeld)bellen met een van onze hypotheekadviseurs. Het eerste gesprek is gratis en altijd vrijblijvend.
Eerst meer lezen over hypotheken? Dat kan natuurlijk ook.