Inkomensbepaling Loondienst (IBL)
Wie in loondienst is en een hypotheek wil afsluiten, moet aan een hypotheekverstrekker in de meeste gevallen een werkgeversverklaring overleggen. Maar er is tegenwoordig ook iets nieuws: namelijk de Inkomensbepaling Loondienst (IBL). Deze is ontwikkeld om het aanvraagproces van een hypotheek te vergemakkelijken en te versnellen. Op deze manier kan namelijk heel snel het inkomen uit loondienst worden aangetoond.
Hoe werkt de Inkomensbepaling Loondienst?
De IBL is een methode waarbij een koper van een huis bij de hypotheekaanvraag gebruik maakt van het UWV Verzekeringsbericht. En dus niet van een werkgeversverklaring. Je kunt de Inkomensbepaling Loondienst verkrijgen bij het UWV door op Mijn UWV het UWV Verzekeringsbericht te downloaden. Op dit digitale document staan je loon- en werkgeversverleden. Op basis van dit document en een recente loonstrook berekent je hypotheekadviseur dan je toetsingsinkomen. Op deze manier kun je veel sneller dan normaal een hypotheek aanvragen. Je kunt de Inkomensbepaling Loondienst aanvragen als je minimaal drie maanden in loondienst bent.
Geen tussenkomst werkgever
Wist je dat een werkgeversverklaring regelmatig fout wordt ingevuld? Dat zorgt ervoor dat de verklaring ook niet meteen wordt goedgekeurd door de hypotheekverstrekker. Dit vertraagt het gehele proces behoorlijk en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Door gebruik te maken van de digitale IBL is tussenkomst van de werkgever niet meer nodig. Zo is er sneller duidelijkheid over je inkomen en verloopt de hypotheekaanvraag ook sneller.
Waar aanvragen?
Je hebt het UWV Verzekeringsbericht nodig om je maximale hypotheek te laten berekenen. Heb je dit op Mijn UWV gedownload? Dan kun je het (laten) uploaden op de speciale website voor de Inkomensbepaling Loondienst. Op die manier wordt heel eenvoudig je IBL-toetsingsinkomen berekend.
Voordelen Inkomensbepaling Loondienst
Je profiteert van verschillende voordelen als je gebruikmaakt van de IBL:
- Je bent niet meer afhankelijk van je werkgever voor het verkrijgen van de juiste loongegevens.
- De methode is betrouwbaar en door de elektronische ondersteuning worden fouten tot een minimum beperkt.
- Je weet snel hoe hoog je toetsingsinkomen is en wat de bijbehorende maximale hypotheek is.
- De hypotheekaanvraag is veel sneller rond dan met een werkgeversverklaring.
Wil je meer weten over de Inkomensbepaling Loondienst bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek of heb je behoefte aan hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.