Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Hypotheek op één salaris: ja, dat kan
Je wilt een woning kopen, maar dan wil je wel een hypotheek op één salaris afsluiten. Misschien omdat je alleen woont of omdat maar één van de twee partners een inkomen heeft. Kan dat eigenlijk wel? Wij vertellen je graag meer. Maar het korte antwoord is dat daar zeker mogelijkheden voor zijn.
Stabiel en hoog genoeg inkomen, daar gaat het om
Als je bruto jaarinkomen genoeg ruimte biedt om je hypotheeklasten te kunnen betalen, dan is het risico voor de geldverstrekker acceptabel en kun je een hypotheek afsluiten. Of dat nu op één of twee salarissen is.
Uiteraard wordt er daarbij wel gekeken naar je specifieke situatie. Dus ook je eventuele schulden en de woningwaarde wordt meegenomen in de berekening. Maar in principe gaat het er vooral om dat je inkomen stabiel en hoog genoeg is. Als de factor ‘loan to income’ binnen de acceptatienormen valt, kun je een hypotheek aanvragen.
Ook voor ondernemers en flexwerkers zijn er opties
Maar hoe zit dat dan als je ondernemer, zzp’er of flexwerker bent? Ook dan zijn er mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten. Het werkt alleen iets anders dan met een vast contract. Voor de geldverstrekker is het belangrijk om inzicht te krijgen in je inkomen van de afgelopen jaren en de prognose voor de toekomst.
Dat kan bijvoorbeeld door de jaarcijfers van je bedrijf van de afgelopen drie jaar aan te leveren. Geldverstrekkers willen immers weten of je inkomen stabiel genoeg is om je hypotheeklasten te kunnen betalen.
Flexwerkers met een tijdelijk contract kunnen eveneens in bepaalde gevallen een hypotheek afsluiten. Dat gebeurt op basis van het gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar. Afhankelijk van de intentieverklaring, die op de werkgeversverklaring wordt ingevuld, kan de adviseur met je meekijken naar andere mogelijkheden om het inkomen aan te tonen. Denk hierbij aan de arbeidsmarktscan, de perspectiefverklaring of de bepaling van het inkomen op basis van een inkomensbepaling loondienst. Laatstgenoemde kan de adviseur op basis van het UWV-verzekeringsbericht in combinatie met je loonstrook berekenen. Ook wanneer je nog geen 3 jaar aan inkomen kunt aantonen, kan er gekeken worden in hoeverre een arbeidsmarktscan een oplossing is om toch het inkomen mee te kunnen nemen.
Situaties waarin het niet kan op één salaris
Is je inkomen niet hoog genoeg om een hypotheek te kunnen krijgen? Dan is de inbreng van meer eigen geld nodig om de woning te kunnen kopen. Daarnaast zal de adviseur met jou in kaart brengen wat onder mogelijkheden zijn. Wellicht is een uitbreiding van het aantal uren dienstverband een optie of is het voor de aankoop van de woning toch mogelijk om de aanvraag te doen op basis van twee inkomens, maar bepaal je voor jezelf dat de lasten te dragen zullen zijn op basis van één inkomen en betrek je het tweede inkomen enkel voor de toetsing en acceptatie bij de aanvraag.
Meer weten over een hypotheek op één salaris?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. Als we je voorzien van hypotheekadvies kunnen we je snel vertellen wat er mogelijk is qua hypotheek, ook op één salaris. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.