Financieel
- Welke schulden effect op hypotheekbedrag
- Berekening maximale hypotheek
- Rentekorting
- Wat als je de hypotheek niet kunt betalen
- Private lease en hypotheek
- Gemeentelijke belastingen
- Vrijstelling overdrachtsbelasting
- Telefoon en hypotheek
- Box 3 hypotheek
- Rentevaste-periode
- Werkgeversverklaring
- Kan hypotheek niet betalen
- Risicoklasse
- Belastingvrij schenken
- Overbieden
- Geld lenen van ouders
- Hypotheek op een salaris
- Borgtochtprovisie
- Belastingaangifte
- Hypotheek afgelost
- Effect salarisaanpassingen
- Wat kun je meefinancieren?
- Aangifte inkomstenbelasting
- Euribor rente
- Restschuld
- Hypotheek en Ziektewet
- Schenkbelasting
- Taxatie van huis
- Huis opeten en verhuizen naar verzorgingshuis
- Splitsingsakte
- Mantelzorgwoning of kangoeroewoning
- Huis onder water
- Historische hypotheekrente
- Voor- en nadelen hypotheek ophogen
Welke rentevaste periode kies je?
De maandlasten van je hypotheek hangen voor een deel samen met je rentevaste periode. Wat kies je op dit gebied? Wij geven je graag hypotheekadvies.
Om te beginnen: wat is de rentevaste periode?
De naam zegt het al: het is de periode waarin je hypotheekrente vast staat en dus niet verandert. Wanneer je een hypotheek afsluit, is de looptijd daarvan meestal 30 jaar. Over het bedrag dat je leent, betaal je een vooraf vastgesteld rentepercentage. Hoelang je dit percentage betaalt, hangt af van de rentevaste periode die je kiest.
Het verschil tussen een korte en lange rentevaste periode
Kies je voor een korte rentevaste periode (1 tot 5 jaar), dan kun je dat doen voor een rente die meestal lager is dan wanneer je een lange periode kiest. Over het algemeen betaal je voor de zekerheid van een langere rentevaste periode. Per geldverstrekker verschillen de mogelijkheden van een 1-maands variabele rente tot maximaal 30 jaar rentevast.
Kies je voor een langere rentevaste periode (5 jaar of langer), dan betaal je hier iets meer rente voor dan voor een kortere periode. Dat komt doordat de geldverstrekker alvast eventuele rentestijgingen (en dus misgelopen inkomsten) verrekent in dit percentage.
Overwegingen wanneer je moet kiezen
- Als je nu wilt profiteren van een zo laag mogelijke rentestand en genoeg geld hebt om een volgende rentestijging op te kunnen vangen, past een korte rentevaste periode bij jou.
- Verwacht je dat je inkomen op korte termijn stijgt, dan is een korte rentevaste periode eveneens het overwegen waard.
- Wil je zekerheid op het gebied van de maandlasten die je de komende jaren betaalt, dan is het aan te raden om te kiezen voor een lange rentevaste periode.
- Is de hypotheekrente laag en wil je hier zo lang mogelijk van profiteren, kies dan voor een lange rentevaste periode, ook al betaal je dan net iets meer rente dan bij een korte periode.
Per leningdeel een rentevaste periode
Bestaat jouw hypotheek uit meerdere delen? Dan kun je voor elk afzonderlijk deel een rentevaste periode kiezen. Dit kan bijvoorbeeld verstandig zijn als je het risico op een rentestijging wilt spreiden over de verschillende delen. Bij een grote stijging van de rente heeft dat geen gevolgen voor de complete hypotheek, maar slechts voor een deel. Ook maakt het uit welke hypotheekvormen je hebt gekozen.
Meer weten over de rentevaste periode?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om de rentevaste periode. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.