Wat is de invloed van hypotheekrente op je maandlasten?
De actuele hypotheekrente bepaalt voor een belangrijk deel wat je maandlasten zullen zijn. Wij vertellen je graag meer over hoe dit precies werkt.
Wat is hypotheekrente?
Als je een hypotheek afsluit voor het kopen van een woning of verbouwing, dan leen je een bedrag bij de geldverstrekker. Hierover betaal je rente, zoals gebruikelijk bij een lening. De hypotheekrente is een manier voor de geldverstrekker om het risico vergoed te krijgen. Je maandlasten bestaan, afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm, uit een bedrag waarmee je de hypothecaire lening aflost en een deel rentekosten.
Heb je al een hypotheek? Dan verandert er niets zolang je rente vast staat
Bij het afsluiten van je hypotheek heb je de rente vastgelegd voor een bepaalde tijd, de zogenoemde rentevaste periode. Deze periode kan variëren van 1 maand vaste rente tot aan een rentevaste periode van 30 jaar. Daardoor weet je precies wat je maandlasten zullen zijn gedurende die periode. Als er in de tussentijd schommelingen zijn in de hypotheekrente, dan merk je daar niets van aan je maandlasten.
Wanneer de actuele hypotheekrente tijdens de rentevaste periode een stuk lager is, kan het interessant zijn om een herziening van de rente te bekijken. Je adviseur van Univé bekijkt welke kosten hier aan verbonden zijn en wat de terugverdienperiode is. Daarnaast kan een wijziging in je persoonlijke situatie een reden zijn om tussentijds het rentecontract te herzien.
Ook wanneer de rentevaste periode afloopt, speelt de actuele hypotheekrente weer een rol. Je zet dan de rente namelijk opnieuw vast tegen het tarief van dat moment. Is de hypotheekrente gestegen? Dan stijgen ook je maandlasten. Maar andersom kan natuurlijk ook: dat je maandlasten lager worden doordat de rente gedaald is.
Voor nieuwe hypotheken en de woningmarkt heeft de rente invloed
Elke nieuwe hypotheek wordt afgesloten op basis van de geldende rente op dat moment. Een hogere hypotheekrente betekent dan ook automatisch hogere maandlasten. Je betaalt immers meer rentekosten over het hypotheekbedrag. Het bedrag dat je kunt lenen is in tijden van hogere rentestanden veelal lager dan wanneer de rente laag staat. Er wordt namelijk gekeken naar de totale maandlasten die je kunt dragen.
Renteschommelingen kunnen ook gevolgen hebben voor de woningmarkt. Door de hogere rente kunnen mensen minder hypotheek opnemen, waardoor de woningprijzen ook dalen. Tenminste, als de vraag naar woningen even hoog blijft en er genoeg aanbod is. Wanneer het aanbod beperkt blijft, dalen de prijzen niet zomaar.
Tip: rentekorting als je kiest voor NHG
Wil je een rentekorting? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bovendien kun je hiermee op een verantwoorde manier een hypotheek afsluiten, inclusief financiële hulp in onvoorziene omstandigheden
Moet je je woning noodgedwongen verkopen wegens financiële problemen? Onder bepaalde NHG-voorwaarden betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen dan het ontbrekende bedrag van de restschuld, als je woning niet genoeg opbrengt.
Meer weten over je hypotheek en de hypotheekrente?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de invloed van hypotheekrente is op je hypotheek en voorzien je graag van hypotheekadvies. Bij jou in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. Eenvoudig geregeld. Maak nu een afspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.