Ga naar inhoud

Zwanger en ontslagen, mag dat?

Als je in verwachting bent, kijk je met plezier uit naar jullie gezinsuitbreiding. Daarnaast ben je druk met de voorbereidingen op de komst van jullie kind. Het laatste waar je dan op zit te wachten is dat je ontslagen wordt tijdens je zwangerschap. Maar mag je werkgever je wel ontslaan tijdens je zwangerschap? En mag je ontslagen worden tijdens je zwangerschapsverlof? Daar lees je hier meer over. 

Mag je ontslagen worden als je zwanger bent? 

Nee, een werkgever mag je niet ontslaan als je zwanger bent. Er geldt dan namelijk een opzegverbod van je arbeidscontract. Zo kan je werkgever je niet benadelen door het nemen van verlof om voor je pasgeboren kind te zorgen.  

Hoe lang duurt het opzegverbod 

Het opzegverbod gaat in op het moment dat je zwanger bent en duurt tot zes weken na je zwangerschapsverlof. Dat betekent dat je baas jou de eerste zes weken ná het zwangerschapsverlof, als je weer terug bent op het werk, ook niet mag ontslaan.  

Wat als ik een tijdelijk contract heb? 

Het opzegverbod geldt bij een vast contract, maar ook als je een tijdelijk arbeidscontract hebt. Verloopt je tijdelijke contract tijdens je zwangerschap of zwangerschapsverlof? Dan hoeft je werkgever het contract niet te verlengen. Maar de reden daarvoor mag niet zijn omdat je zwanger bent.  

Wanneer de werkgever je wél mag ontslaan bij zwangerschap 

In zeldzame gevallen mag je ontslagen worden tijdens zwangerschapsverlof of je zwangerschap. De werkgever heeft dat recht bijvoorbeeld bij: 

  • Faillissement: het bedrijf houdt op te bestaan door economische redenen; 

  • Dringende redenen: als er sprake is van fraude, diefstal of geweldpleging door jou op het werk. 

De werkgever mag je in deze gevallen alleen ontslaan als die daar toestemming voor vraagt en krijgt bij het UWV of de kantonrechter. Maar: de reden van het ontslag mag nooit je zwangerschap zijn.  

Wat je kunt doen om je recht te halen 

Ben je ontslagen tijdens je zwangerschap of zwangerschapsverlof? Of denk je dat je baas je heeft ontslagen omdat je zwanger bent? Probeer eerst zelf in gesprek te gaan met je werkgever. Zo horen jullie beide kanten van het verhaal en kunnen jullie daardoor de situatie misschien al oplossen. 

Komen jullie er samen toch niet uit? Dan kun je het volgende doen: 

  • Vraag een jurist om advies

Via de rechtsbijstandverzekering van Univé kun je eenvoudig contact opnemen met een jurist van Univé Rechtshulp. Die kan je precies vertellen wat jouw rechten zijn in jouw situatie. Ook krijg je juridisch advies over de vervolgstappen die je kunt nemen. Als je lid bent van een vakbond, kun je daar ook voor advies terecht.  

  • Dien bezwaar in bij je werkgever

Is het nodig om juridische stappen te ondernemen? Bijvoorbeeld door bezwaar te maken tegen je ontslag? Dan kan de gespecialiseerde jurist van Univé Rechtshulp je helpen met het schrijven ervan. In het bezwaar leg je uit waarom je het niet eens bent met je ontslag.  

Let op: dien je bezwaar op tijd in bij je werkgever. Dit moet je binnen 2 maanden na je ontslag doen. Meld je probleem daarom direct bij Univé Rechtshulp.  

  • Start een procedure bij de kantonrechter 

Lukken deze opties allemaal niet om je recht te halen na ontslag tijdens je zwangerschap? Dan kun je besluiten om naar de rechter te stappen. Die beoordeelt dan of je ontslag terecht was of niet.  

Rechtshulp via je rechtsbijstandverzekering 

Met de rechtsbijstandverzekering Werk & Salaris kun je juridisch advies en mogelijk hulp inschakelen van de juristen van Univé Rechtshulp. Die helpen je graag bij het halen van jouw recht. Kijk altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.

Verzeker je direct van rechtshulp