Ga naar inhoud

Arbeidsvoorwaardengesprek

Begin je binnenkort aan een nieuwe baan, maar moet je het arbeidsvoorwaardengesprek nog voeren? Dan wil je vast weten hoe je je hier goed op kunt voorbereiden. Lees wat je van dit gesprek kunt verwachten en met welke dingen je rekening moet houden.

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

In het arbeidsvoorwaardengesprek praat je met je toekomstige werkgever over de regels en afspraken over het werk dat je gaat doen. Deze arbeidsvoorwaarden zijn vaak al vastgelegd in een arbeidsovereenkomst en/of in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van jouw bedrijfstak.

Jij hebt tijdens dit gesprek het recht om te onderhandelen over al jouw nieuwe arbeidsvoorwaarden. Zoals je salaris en vakantiedagen. Samen met je werkgever wil je zo tot een akkoord komen.

Lees ook de tips van Univé Rechtshulp over hoe je onderhandelt over je salaris.

Wat zijn primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden?

Er bestaan twee soorten arbeidsvoorwaarden: primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Voorbeelden van primaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • jouw salaris

  • de termijn waarop de werkgever jouw salaris betaalt (bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks)

  • het aantal uren dat je gaat werken

  • de hoogte van je toeslag als je bijvoorbeeld overwerkt, werkt op ongebruikelijke tijden of werkt onder bijzondere omstandigheden

  • het aantal vakantiedagen

  • de hoogte van je vakantiebijslag

  • de hoogte van je onkostenvergoeding 

  • welke cao of arbeidsvoorwaardenregeling voor je geldt

Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • de hoogte van jouw reiskostenvergoeding 

  • een telefoonvergoeding of telefoon(abonnement) van de zaak

  • een laptop van de zaak

  • een auto, fiets of ander vervoermiddel van de zaak

  • welke opleidingsmogelijkheden je krijgt

  • de hoogte van jouw bonus

  • het aantal verlofdagen

  • of je recht hebt op een eindejaarsuitkering (ofwel een 13e maand)

Hoe kan ik me voorbereiden op een arbeidsvoorwaardengesprek?

Een arbeidsvoorwaardengesprek kan best spannend of lastig zijn. Vooral als je niet goed weet wat je ervan moet verwachten. Door vooraf na te denken over een paar zaken ben je beter voorbereid en sta je minder snel voor verrassingen.

1. Check het gemiddelde salaris

Het is altijd slim om een online salarischeck te doen. Zo zie je meteen wat het gemiddelde salaris is voor iemand met jouw functie, opleiding, leeftijd en ervaring. Je kunt ook altijd kijken in de cao die hierop van toepassing is.

2. Bepaal wat je wilt verdienen

Als je weet welk salaris past bij de functie die je gaat vervullen, dan kun je ook beter een realistisch bedrag voorstellen. Bepaal voor jezelf wat je minimaal wilt krijgen: dit is jouw ondergrens. Bepaal daarna je gewenste salaris. Dit bedrag kan bijvoorbeeld 10% hoger liggen dan het gemiddelde salaris.

3. Bedenk waarom je dit waard bent

De werkgever zal verwachten dat je goede redenen kunt geven voor het salaris dat je voorstelt. Daarom is het verstandig om hier vooraf over na te denken. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen dat je het een passend salaris vindt, omdat het marktconform is. Of omdat het valt binnen een bepaalde salarisschaal voor jouw sector.

Je kunt ook onderbouwen waarom je salariswens volgens jou past bij wat je aan het bedrijf kunt bijdragen. Dit kun je doen door te vertellen wat je in jouw vorige functie(s) bereikt hebt en wat de werkgever toen precies aan jouw kwaliteiten, opleiding, ervaring of prestaties gehad heeft.

4. Denk na over mogelijke situaties

Een arbeidsvoorwaardengesprek kan alle kanten opgaan. Wat zeg je als de werkgever opent met een erg laag salaris? Of als diegene het oneens is met de redenen voor jouw salarisvoorstel? Denk na over alle mogelijke situaties die kunnen ontstaan en hoe je hierop gaat reageren. Het kan ook helpen om het gesprek met iemand te oefenen.

5. Denk na over je andere wensen

In een arbeidsvoorwaardengesprek krijg je niet alleen de kans om over je salaris te onderhandelen: soms kun je ook onderhandelen over andere voorwaarden die veel voor je betekenen. Zoals je toeslag voor overuren of een auto van de zaak. Bedenk daarom welke voorwaarden je het belangrijkst vindt en welke wensen je hierin hebt.

Arbeidsvoorwaardengesprek: tips en advies

Op kantoor, via videobellen, telefonisch... Waar en hoe het arbeidsvoorwaardengesprek ook plaatsvindt: met deze tips houd je je hoofd koel tijdens de onderhandeling.

1. Het ijs breken

Zelfs het meest formele arbeidsvoorwaardengesprek begint meestal gewoon met smalltalk. Breek het ijs met een kort, luchtig praatje.

2. Het startbod

Het is verstandig om te wachten tot de werkgever het eerste bod doet. Zo weet je zeker dat je niet te laag inzet. Het eerste bod is vaak een startbod. Ofwel: het laagste salaris dat de werkgever bereid is te bieden. Je hoeft hier dan ook niet mee akkoord te gaan.

Doet de werkgever geen bod en vraagt deze je naar een salarisindicatie? Dan kan het bedrag dat je noemt het startbod voor de onderhandeling zijn. In dit geval kun je dus jouw gewenste salaris noemen.

3. Je tegenbod

Na het startbod van de werkgever kun je een hoger tegenbod doen door jouw gewenste salaris te noemen. Zo ontstaat er ruimte om te onderhandelen. Noem niet alleen jouw salariswens, maar leg ook uit waarom je denkt dat dit een eerlijk en geschikt bedrag is. Mogelijk kun je de werkgever daarmee overtuigen om een hoger tegenbod te doen. Of om akkoord te gaan met jouw voorstel.

4. Stel vragen

Stel gerust vragen aan de werkgever tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek, vooral als iets onduidelijk is. Zegt de werkgever dat je bod te hoog is? Vraag dan waarom. Luister goed naar de reden die de werkgever geeft. Misschien lukt het je namelijk wel om te onderbouwen dat deze niet klopt.

5. Blijf begripvol

Het is altijd goed om tijdens het hele gesprek rustig en respectvol te blijven. Ook als de werkgever iets zegt waar je het niet mee eens bent, of een bod maakt dat je veel te laag vindt.

6. Zoek een middenweg

Doet de werkgever een tweede tegenbod waar je het niet mee eens bent? Dan kun je nog een keer uitleggen en eventueel onderbouwen waarom je vindt dat jouw salarisvoorstel eerlijker is.

Blijft de werkgever toch voet bij stuk houden? Dan kun je samen nadenken over manieren waarop je de andere arbeidsvoorwaarden kunt verbeteren. Denk aan extra vakantiedagen. Of de vrijheid om te werken op flexibele tijden. Zulke zaken zijn ook belangrijk en kunnen een hoop goedmaken.

7. Neem tijd om na te denken

Loopt de onderhandeling vast? Of kun je nog niet beslissen over het laatste bod van de werkgever? Spreek dan af om op een andere dag verder te gaan met het gesprek, bijvoorbeeld per telefoon of e-mail. Zo kun je even rustig nadenken over wat er allemaal besproken is en in die tijd misschien ook tot een oplossing komen.

8. Leg de afspraken vast

Ben je het eens over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden? Dan wordt er vaak een schriftelijke arbeidsovereenkomst opgesteld met daarin de overeengekomen arbeidsvoorwaarden. Het is altijd verstandig om deze overeenkomst goed door te lezen.

Ontdek je dat er een foutje in staat of dat je eerder iets anders had afgesproken? Geef dit dan gelijk aan zodat er later geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Juridische hulp nodig?

Heb je een juridische vraag over de kleine lettertjes in jouw arbeidsovereenkomst? Of houdt de werkgever zich niet aan de gemaakte afspraken? De juristen van Univé Rechtshulp helpen je graag verder bij problemen op het gebied van werk en inkomen.

Vraag juridische hulp aan via jouw rechtsbijstandverzekering met de dekking Werk & Salaris. Ben je bij ons verzekerd voor rechtsbijstand, dan kun je via de website van Univé Rechtshulp direct je zaak melden.