Ga naar inhoud

Ik ben ziek maar moet werken, wat nu?

Als je ziek bent is werk het laatste waar je aan wilt denken. Je hebt tijd en rust nodig om te herstellen. Maar wat als je werkgever je vraagt om toch te komen werken? Kan je werkgever je verplichten om te werken bij ziekte, en zijn er gevolgen als je niet aan het werk gaat?

Hier lees je wat je rechten zijn bij ziekmelden. En wat je kunt doen wanneer je werkgever je tóch vraagt om te werken.

Mag mijn werkgever bepalen of ik ziek ben?

Ziekmelden doe je bij je werkgever. Maar jouw werkgever mag nooit zelf bepalen of jij echt ziek bent en of je wel of niet kunt werken. Alleen de bedrijfsarts mag dat beoordelen. 

Nadat je je hebt ziekgemeld bij je werkgever, krijg je een afspraak met de bedrijfsarts. Die stelt vast of je ziek bent, en ook of je hierdoor wel of niet kan werken. Niemand anders dan de bedrijfsarts mag bepalen dat jij kunt werken.

Wat als mijn werkgever mij toch vraagt om te werken?

Dwingt je werkgever je om te werken bij ziekte, maar heb je nog geen contact gehad met de bedrijfsarts? Dan ben je niet verplicht om te werken. Jouw werkgever is wel verplicht om je salaris door te betalen na het ziekmelden.

In je cao staat wat de hoogte van je salaris is bij ziekte, maar het is altijd minimaal 70% van je loon. Heeft je werkgever nog geen bedrijfsarts ingeschakeld? Geef dan schriftelijk bij je werkgever aan dat je met een bedrijfsarts wilt spreken. Alleen als de bedrijfsarts oordeelt dat je kunt werken, mag je werkgever je verplichten om te werken.

Wat als ik het niet eens ben met de bedrijfsarts?

Het kan zijn dat je het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts. Gelukkig is de mening van een bedrijfsarts niet altijd allesbepalend. Een bedrijfsarts kan de situatie bijvoorbeeld verkeerd in hebben geschat.

Vraag om een second opinion

Ben je het niet eens met de bedrijfsarts? Dan kan je bij je werkgever vragen om een second opinion. Die schakelt dan een tweede bedrijfsarts in en moet hier ook de kosten voor betalen. Ben je het ook niet eens met de second opinion? Dan kan je nog altijd om een deskundigenoordeel vragen bij het UWV. Een verzekeringsarts van het UWV beoordeelt dan of je arbeidsongeschikt bent. De kosten van deze aanvraag betaal je wel zelf.

Juridische hulp van Univé Rechtshulp

Kom je er niet uit met je werkgever of wil je graag met iemand praten over de juiste aanpak? De gespecialiseerde juristen van Univé Rechtshulp helpen je graag verder. Je kan direct bij ze terecht met onze rechtsbijstandverzekering Werk en Salaris. Kijk wel altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.

Verzeker je direct van rechtshulp