Werk en Geld
- Wettelijke proeftijd arbeidsovereenkomst
- Vaststellingsovereenkomst
- Uitkering na ontslag
- Salarisonderhandeling
- Ontslag op staande voet
- Ontslag nemen
- Ontslag met wederzijds goedvinden
- Loonvordering
- Einde contract bepaalde tijd
- Concurrentiebeding
- Arbeidsvoorwaardengesprek
- Arbeidsconflict
- Reorganisatie
- Cao
- Ziek maar moet werken
- Nevenwerkzaamhedenbeding
- Proeftijdbeding
- Salaris niet ontvangen
- Onderhandelen ontslag
- Zorgverlof opnemen
- WW aanvraag geweigerd
- Zwanger en ontslagen
- Mijn werkgever wil mij ontslaan
- Bedingen in arbeidscontract
- Transitievergoeding
Alles over het nevenwerkzaamhedenbeding
Je bekijkt je arbeidscontract komt het tegen: het nevenwerkzaamhedenbeding. Na het lezen is het nog steeds onduidelijk waar het over gaat. Wat houdt dit beding en welke gevolgen heeft het voor jou? En wat als je je er bewust of onbewust niet aan houdt? Dat lees je hier.
Wat is een nevenwerkzaamhedenbeding?
Een nevenwerkzaamhedenbeding is een afspraak in je arbeidsovereenkomst over je nevenwerkzaamheden. Dat zijn werkzaamheden die je buiten werktijd naast je baan doet. Bijvoorbeeld voor een parttime baan bij een andere werkgever. Of vrijwilligerswerk. Het nevenwerkzaamhedenbeding stelt hier regels voor vast.
Wat staat er in een nevenwerkzaamhedenbeding
De regels gaan bijvoorbeeld over waar je wel of niet mag werken. Het is logisch dat je werkgever niet wilt dat je ook voor een concurrent werkt. Er kan ook in staan hoeveel uur je extra mag werken, als je maar niet boven de maximaal toegestane uren per week komt. En wat de gevolgen zijn als jij je niet houdt aan de afspraken.
Mag de werkgever een nevenwerkzaamhedenbeding opnemen in het contract?
Een werkgever is vrij om een nevenwerkzaamhedenbeding op te nemen in het contract. Zo beschermt die het bedrijf wanneer jij iets naast je werk wilt doen. Maar jij als werknemer hebt ook recht op vrijheid van arbeidskeuze. De werkgever mag je dus alleen verbieden om nevenwerkzaamheden uit te voeren als er een goede reden voor is.
Nadelen van nevenwerkzaamheden
Maar je nevenwerkzaamheden kunnen soms wel negatieve gevolgen hebben voor je baan of het bedrijf waar je voor werkt. Bijvoorbeeld wanneer je tegelijkertijd werkt voor een concurrent. Of als je altijd zo moe bent, dat je je baan niet meer goed kunt doen en zelfs ziek wordt.
Je nevenwerkzaamheden zijn dan schadelijk voor het bedrijf en soms zelfs voor jezelf. Dan mag de werkgever jou verbieden om de nevenwerkzaamheden te doen.
Moet ik toestemming vragen voor nevenwerkzaamheden?
In het nevenwerkzaamhedenbeding zie je wat er verboden is om naast je werk te doen. Ook kan de werkgever in het beding opnemen dat je van tevoren toestemming moet vragen voor nevenwerkzaamheden.
Staat wat je wilt doen niet in het lijstje van verboden werkzaamheden? En staat er niets in het beding over toestemming vragen? Dan hoef je geen toestemming te vragen aan je werkgever. In alle andere gevallen vraag je wel om toestemming.
Wat als jij je niet houdt aan het nevenwerkzaamhedenbeding?
Een nevenwerkzaamhedenbeding is iets dat in je arbeidsovereenkomst staat. Hier heb je voor getekend. Je bent er dus mee akkoord gegaan dat je je aan dit beding houdt. Toch mag je werkgever je niet verbieden om buiten werktijd om nevenwerkzaamheden te doen. Dit mag alleen als de werkgever een goede reden daarvoor heeft.
Maar doe je nevenwerkzaamheden tijdens werktijd of werkzaamheden die schadelijk zijn voor het bedrijf? Dan overtreed je het nevenwerkzaamhedenbeding wel. Je werkgever gaat dan vaak eerst met je in gesprek. Hij kan je ook een officiële waarschuwing geven.
Houd je je hierna nog steeds niet aan het beding? Dan kan de werkgever je een boete opleggen of je zelfs ontslaan. Vaak zie je in het nevenwerkzaamhedenbeding hoe hoog de boete is. Als daar geen afspraak over is, kan de werkgever een boete en een schadevergoeding vragen via de rechter.
Juridische hulp van Univé Rechtshulp
Heb je vragen over je arbeidscontract of het nevenwerkzaamhedenbeding? Met de rechtsbijstandverzekering Werk & Salaris staan de juristen van Univé Rechtshulp voor je klaar. Kijk altijd eerst in je polisvoorwaarden om te zien of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.