Werk en Geld
- Wettelijke proeftijd arbeidsovereenkomst
- Vaststellingsovereenkomst
- Uitkering na ontslag
- Salarisonderhandeling
- Ontslag op staande voet
- Ontslag nemen
- Ontslag met wederzijds goedvinden
- Loonvordering
- Einde contract bepaalde tijd
- Concurrentiebeding
- Arbeidsvoorwaardengesprek
- Arbeidsconflict
- Reorganisatie
- Cao
- Ziek maar moet werken
- Nevenwerkzaamhedenbeding
- Proeftijdbeding
- Salaris niet ontvangen
- Onderhandelen ontslag
- Zorgverlof opnemen
- WW aanvraag geweigerd
- Zwanger en ontslagen
- Mijn werkgever wil mij ontslaan
- Bedingen in arbeidscontract
- Transitievergoeding
Je recht op een transitievergoeding
Als je ontslagen wordt, kun je recht hebben op een transitievergoeding. Wat houdt deze vergoeding in? En kun je deze met een tijdelijk contract ook krijgen? En hoe bereken je jouw transitievergoeding? Dat lees je hier.
Wat is een transitievergoeding?
Een transitievergoeding heet ook wel ontslagvergoeding. Het is de vergoeding die werknemers van hun werkgever krijgen bij ontslag. De transitievergoeding is er om de overstap naar een nieuwe baan makkelijker te maken.
Je mag zelf bepalen wat je met het geld van de ontslagvergoeding doet. Zo kun je de vergoeding gebruiken om jezelf om te scholen. Of om je vaste lasten van te betalen als je nog geen nieuwe baan hebt gevonden.
Transitievergoeding bij tijdelijk contract
Een transitievergoeding is niet alleen voor werknemers met een vast contract. Werknemers met een tijdelijk contract hebben sinds 1 juli 2015 ook recht op een ontslagvergoeding. Die moeten werkgevers sindsdien namelijk betalen als zij een werknemer met een tijdelijk contract ontslaan. Of als ze een tijdelijk contract niet verlengen.
Heb ik recht op een transitievergoeding?
Bij ontslag heb je niet automatisch recht op een transitievergoeding. Je krijgt de vergoeding alleen in bepaalde situaties:
- je werkgever jou ontslaat. Of als het UWV toestemming geeft voor ontslag. Of als de kantonrechter de arbeidsovereenkomst ontbindt.
- je werkgever jouw tijdelijke contract niet wil verlengen
- je zelf ontslag neemt vanwege zeer ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.
Ben je 2 jaar ziek geweest en word je ontslagen? Dan heb je mogelijk ook recht op een transitievergoeding. Zelfs als je nog ziek bent op het moment van je ontslag.
- je de arbeidsovereenkomst zelf opzegt. Behalve als je dit doet, omdat je werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld.
- jij zelf ernstig verwijtbaar hebt gehandeld of iets ernstigs verwijtbaar hebt nagelaten.
- jouw werkgever garandeert dat je er binnen 6 maanden weer mag werken.
- er in een cao of een sociaal plan een andere vergoeding is opgenomen.
- je op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt nog geen 18 jaar bent en gemiddeld minder dan 12 uur per week werkt.
- het dienstverband eindigt door het bereiken van de AOW-leeftijd. Of een andere leeftijd waarop jij recht hebt op pensioen.
- jouw werkgever failliet is verklaard, uitstel van betaling heeft of de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) van toepassing is.
- jij en je werkgever het dienstverband stoppen met wederzijds goedvinden. Dat betekent dat jij en jouw werkgever het eens zijn over jouw ontslag.
Duur van dienstverband
Vanaf 1 januari 2020 geldt dat je vanaf de eerste dag van je arbeidsovereenkomst recht kunt hebben op een transitievergoeding. Ook als je in jouw proeftijd ontslagen wordt, heb je dus mogelijk recht op deze vergoeding.
Ernstig verwijtbaar handelen of nalatigheid
Als jij ernstig verwijtbaar handelt, is de situatie serieus. De werkgever hoeft je contract dan niet te verlengen. Soms mag de werkgever je zelfs op staande voet ontslaan. Bijvoorbeeld door diefstal van jou. Of omdat je (over)werk weigerde (nalatigheid).
Ontslag met wederzijds goedvinden of instemming
Bij een beëindiging met wederzijds goedvinden heb je meestal geen recht op een transitievergoeding. Toch kan de werkgever ervoor kiezen om je wel een vergoeding te geven. Volgt de werkgever een ontbindingsprocedure of een UWV-procedure? Dan heb je in soms wél recht op een transitievergoeding.
Vergoeding vastleggen in vaststellingsovereenkomst
Zijn jij en je werkgever het eens over jouw ontslagvergoeding? Bij wederzijds goedvinden is het belangrijk om de vergoeding goed vast te leggen in een vaststellingsovereenkomst. Hierin staan alle afspraken over je ontslag, waaronder de datum waarop je uit dienst treedt en wat er met je vakantiedagen gebeurt.
Hoe hoog is een ontslag- of transitievergoeding?
De hoogte van de transitievergoeding hangt af van twee zaken:
- de duur van je dienstverband
- jouw bruto maandsalaris
In bepaalde situaties kan het lastiger zijn om deze dingen te berekenen. Bijvoorbeeld omdat je een oproepcontract had.
Ontslagvergoeding berekenen
Elk jaar bepaalt de overheid wat het maximumbedrag is. De hoogte van je transitievergoeding kun je berekenen met deze online tool van de Belastingdienst. Let op: in je cao of sociaal plan kan een andere transitievergoeding zijn opgenomen. Als dat zo is, dan geldt die regeling voor jou.
Hoeveel is de maximale transitievergoeding in 2024?
De maximale hoogte van de transitievergoeding is wettelijk vastgelegd en verschilt per jaar. Dat komt doordat het maximumbedrag wordt aangepast aan de ontwikkeling van de contractlonen.
Vanaf 1 januari 2024 is de transitievergoeding maximaal € 94.000 bruto. Behalve als je meer dan € 94.000 per jaar verdiende. Dan krijg je maximaal één bruto jaarsalaris als vergoeding.
Moet ik belasting betalen over mijn ontslagvergoeding?
Ja. Voor de Belastingdienst is de ontslagvergoeding een vorm van extra inkomen. Daarom betaal je inkomstenbelasting over jouw ontslagvergoeding. Behalve als je de volledige vergoeding gebruikt voor een opleiding of outplacement. Dan betaal je over dit deel geen belasting.
Hoeveel belasting moet ik betalen?
Moet je inkomstenbelasting betalen over jouw transitievergoeding? Dan hangt het bedrag dat je aan belasting betaalt af van twee zaken:
- je belastbare inkomen (alle vormen van inkomen die je dat jaar hebt ontvangen, inclusief de transitievergoeding)
- het jaar waarin je de vergoeding hebt ontvangen
Juridische hulp of advies van Univé Rechtshulp
Ben je ontslagen en twijfel je of je recht hebt op een transitievergoeding? Of wil je een jurist laten meekijken in je vaststellingscontract, om zeker te zijn dat alles klopt?
Via je rechtsbijstandverzekering met de dekking Werk & Salaris kun je juridisch advies en mogelijk rechtshulp inschakelen van Univé Rechtshulp. Kijk altijd eerst in je polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent. De juristen helpen je graag verder.