Ga naar inhoud

Mijn WW-aanvraag is geweigerd, en nu?

Wanneer je jouw baan verliest door ontslag, heb je vaak recht op een WW-uitkering. WW staat voor Werkloosheidswet. Door deze wet kun je tijdens je werkloosheid maandelijks een geldbedrag krijgen van de overheid om toch rond te kunnen komen. Toch kan het UWV, de organisatie die gaat over deze uitkering, jouw WW-aanvraag weigeren. Waarom de WW-aanvraag afgewezen kan worden en wat je kan doen in zo’n situatie lees je hier.  

Wanneer heb je geen recht op een WW-uitkering 

Een WW-uitkering krijg je niet zomaar; je moet aan bepaalde eisen voldoen. Je krijgt bijvoorbeeld geen uitkering als je zelf ontslag neemt. Of als je op staande voet bent ontslagen doordat je bijvoorbeeld schuldig bent aan diefstal op het werk.   

Over het algemeen wijst het UWV je WW-aanvraag af als:  

  • je zelf ontslag neemt of op staande voet bent ontslagen. 

  • je minder dan 26 weken hebt gewerkt in de 36 weken voor jouw ontslag. 

  • je niet direct beschikbaar bent voor betaald werk, bijvoorbeeld als je in de ziektewet zit. 

  • je al recht op AOW hebt. 

  • je bij een particulier in dienst bent voor minder dan 4 voltijd werkdagen, bijvoorbeeld als schoonmaker. 

  • je voor minder dan 5 arbeidsuren bent verloren. 

In het artikel Uitkering na ontslag lees je meer over de WW-uitkering. 

Je WW-uitkering is afgewezen, wat nu? 

Het UWV beoordeelt je WW-aanvraag. Krijg je bericht dat je WW-uitkering geweigerd is? En ben je het niet eens met deze beslissing van het UWV? Dan kun je bezwaar maken. Doe dit wel op tijd; in het WW-besluit staat tot wanneer je bezwaar kunt maken. 

Hoe maak je bezwaar? Dat kan op verschillende manieren: 

Online bezwaar maken 

Via de website van het UWV kun je online je bezwaar maken. Dit doe je zelf met je DigiD. In dit geval kun je dus niet iemand machtigen om het bezwaar online voor jou te maken. Voor het bezwaar vul je online een formulier in. Hierin zet je ook de reden(en) waarom jij het niet eens bent met de afwijzing van je WW-uitkering.  

Schriftelijk bezwaar maken 

Je kunt ook je bezwaar aanleveren per post.  Dat kan met het online formulier. Die download je en vul je volledig in. Daarna onderteken en verstuur je het formulier aangetekend per post naar de afdeling Bezwaar en Beroep van het UWV. 

Na ontvangst van je bezwaar neemt het UWV binnen 5 werkdagen contact met je op.  

Let op: zolang je nog geen besluit op je bezwaar hebt gekregen van het UWV, geldt het originele besluit van het UWV over je WW-aanvraag. 

Juridische hulp van Univé Rechtshulp

Het is begrijpelijk dat je het spannend vindt om bezwaar te maken tegen het besluit van het UWV. Misschien omdat je niet helemaal zeker bent van je zaak. Of omdat je niet goed weet hoe je jouw bezwaar moet schrijven. Dan is het fijn om hulp te krijgen van een juridisch expert van Univé Rechtshulp. 

Juridisch advies of mogelijke rechtshulp schakel je in via je rechtsbijstandverzekering Uitkeringen, Toeslagen & Pensioen. Kijk altijd eerst in de polisvoorwaarden om te weten of je in jouw situatie voor rechtshulp verzekerd bent.  

Verzeker je direct van rechtshulp