Werk en Geld
- Vergoeding bij ontslag
- Wettelijke proeftijd arbeidsovereenkomst
- Vaststellingsovereenkomst
- Uitkering na ontslag
- Salarisonderhandeling
- Ontslag op staande voet
- Ontslag nemen
- Ontslag met wederzijds goedvinden
- Loonvordering
- Einde contract bepaalde tijd
- Concurrentiebeding
- Arbeidsvoorwaardengesprek
- Arbeidsconflict
- Reorganisatie
- Cao
- Ziek maar moet werken
- Nevenwerkzaamhedenbeding
- Proeftijdbeding
- Salaris niet ontvangen
- Onderhandelen ontslag
- Zorgverlof opnemen
- WW aanvraag geweigerd
- Zwanger en ontslagen
- Mijn werkgever wil mij ontslaan
- Bedingen in arbeidscontract
Concurrentiebeding en relatiebeding
Als medewerker ben je van waarde voor het bedrijf waar je werkt. Door jouw inzet, maar ook door jouw kennis en ervaring. Soms is die kennis en ervaring zo waardevol, dat je werkgever die wil beschermen. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat je die inzet bij een concurrent. De werkgever kan dan een concurrentiebeding of relatiebeding aan jouw contract toevoegen.
Wat is een concurrentiebeding?
Een concurrentiebeding is een afspraak tussen werknemer en werkgever die in de arbeidsovereenkomst staat. Als je stopt met werken bij de organisatie waar je het concurrentiebeding hebt, mag je daarna niet gaan werken bij een concurrent. Zo beschermt een werkgever zijn positie op de arbeidsmarkt en voorkomt die dat je jouw kennis en vaardigheden inzet bij een concurrent.
Ook kan zo'n afspraak inhouden dat je geen eigen bedrijf voor jezelf mag beginnen, waarmee je concurreert met jouw werkgever. In een concurrentiebeding kunnen afspraken staan over:
- het soort werk dat je niet bij een andere werkgever mag doen
- voor welk type werkgevers dit geldt
- hoe lang het concurrentiebeding duurt
- een plaats of regio waar het beding geldt
Wat is een relatiebeding?
Een relatiebeding is een afspraak tussen werknemer en werkgever over relaties die tijdens het werk zijn opgebouwd. Bijvoorbeeld met klanten, leveranciers of andere bedrijven waar je mee samen hebt gewerkt. Ook een relatiebeding staat vastgelegd in de arbeidsovereenkomst.
In een relatiebeding staat bijvoorbeeld dat je klanten van het bedrijf niet mag benaderen als je naar een andere werkgever gaat. Of dat je voor jezelf begint en profiteert van afspraken die zijn gemaakt met leveranciers, of bedrijven waar je mee hebt gewerkt.
Wanneer mag een concurrentie- of relatiebeding?
Een concurrentiebeding of relatiebeding moet aan bepaalde eisen voldoen om wettelijk geldig te zijn. Daarom gelden de volgende regels voor zowel een concurrentiebeding als een relatiebeding:
- mag alleen bij een contract voor onbepaalde tijd
- moet schriftelijk worden vastgelegd
- geldt alleen voor werknemers ouder dan 18 jaar
Is er sprake van een concurrentiebeding of relatiebeding in je arbeidsovereenkomst? Dan staat in je arbeidsovereenkomst ook wanneer het beding vervalt.
Relatie- en concurrentiebeding bij tijdelijk contract
Voor zowel een concurrentiebeding als een relatiebeding geldt dat de werkgever dit in principe alleen mag inzetten bij een contract voor onbepaalde tijd. Soms mag zo’n beding bij een tijdelijk contract wél, maar alleen als de werkgever daar een goede reden voor heeft. De reden waarom het beding bij een tijdelijk contract belangrijk is moet de werkgever dan ook uitleggen in het arbeidscontract.
Het beding is oneerlijk voor de werknemer
Een concurrentie- of relatiebeding is soms erg ingewikkeld opgesteld. Het lijkt dan bijna alsof je bij geen enkele andere werkgever kunt gaan werken. Je kunt je dan afvragen of het wel eerlijk is om je daar aan te houden. In sommige gevallen is dat namelijk niet zo.
Juridisch advies van Univé Rechtshulp
Heb je twijfels of het concurrentiebeding of relatiebeding in je arbeidscontract wel eerlijk is voor jou als werknemer? Of is er al een arbeidsconflict over het beding tussen jou en je werkgever? Met je Univé Rechtsbijstandverzekering Werk & Salaris kun je juridische hulp en advies vragen van Univé Rechtshulp.
De gespecialiseerde rechtshulpverleners helpen je dan zo goed mogelijk verder. Blijkt bijvoorbeeld dat het relatie- of concurrentiebeding oneerlijk is, dan kan een rechter beoordelen dat je niet aan het concurrentie- of relatiebeding gehouden kunt worden. Zelfs al ben je dit wel overeengekomen met je werkgever. De jurist staat je dan bij in dit proces om jouw recht te halen.