Werk en Geld
- Vergoeding bij ontslag
- Wettelijke proeftijd arbeidsovereenkomst
- Vaststellingsovereenkomst
- Uitkering na ontslag
- Salarisonderhandeling
- Ontslag op staande voet
- Ontslag nemen
- Ontslag met wederzijds goedvinden
- Loonvordering
- Einde contract bepaalde tijd
- Concurrentiebeding
- Arbeidsvoorwaardengesprek
- Arbeidsconflict
- Reorganisatie
- Cao
- Ziek maar moet werken
- Nevenwerkzaamhedenbeding
- Proeftijdbeding
- Salaris niet ontvangen
- Onderhandelen ontslag
- Zorgverlof opnemen
- WW aanvraag geweigerd
- Zwanger en ontslagen
- Mijn werkgever wil mij ontslaan
- Bedingen in arbeidscontract
Alles over een vaststellingsovereenkomst
Heb je in overleg met jouw werkgever besloten om je arbeidsovereenkomst te beëindigen? Dan zijn er nog een aantal belangrijke zaken om te bespreken en te regelen. Zoals de datum waarop je stopt. Of hoe je overgebleven vakantiedagen worden uitbetaald. Deze en andere afspraken leg je vast in een vaststellingsovereenkomst.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst is een document waarin je met je werkgever afspraken vastlegt over het beëindigen van jouw contract. Het wordt daarom ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd.
Vaak stelt de werkgever een overeenkomst op en legt die aan je voor. Je hoeft hier niet zomaar mee akkoord te gaan. Vaak is er namelijk best ruimte om over bepaalde zaken te onderhandelen. Soms is de situatie andersom. Dan kan het zijn dat jij het opstellen van een vaststellingsovereenkomst voorstelt aan je werkgever. Je werkgever hoeft hier niet aan mee te werken als die dat niet wil.
Wat staat er in een vaststellingsovereenkomst
In een vaststellingsovereenkomst kunnen afspraken staan over:
- de einddatum van je contract
- een eventuele ontslagvergoeding
- vrijstelling van werkzaamheden
- vakantiedagen (opnemen of uitbetalen)
- de afwikkeling van pensioenzaken
- het inleveren van bedrijfseigendommen
- een concurrentiebeding of relatiebeding
Wanneer een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Je hebt in dat geval samen met jouw werkgever besloten om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Dat bespaart de werkgever de moeite om het ontslag via een rechter of het UWV te regelen.
Het voordeel voor jou als werknemer is dat je invloed hebt op de voorwaarden van het ontslag. Omdat je akkoord gaat met het ontslag, kun je hier op verschillende manieren voor gecompenseerd worden. Hoe precies, dat leg je vast in de vaststellingsovereenkomst.
Vaststellingsovereenkomst bij ziekte
Ontslag tijdens ziekte kan een lastige kwestie zijn. Jouw werkgever mag je tijdens de eerste 2 jaar van je arbeidsongeschiktheid niet vanwege jouw ziekte ontslaan. Ook is het verstandig om niet zomaar een vaststellingsovereenkomst bij ziekte te tekenen. Dit kan namelijk gevolgen hebben voor je recht op een WW-uitkering.
Ben je bijvoorbeeld korter dan 2 jaar ziek en ga je akkoord met het ontslag? Dan heb je meestal geen recht op een WW-uitkering . De werkgever moet je namelijk nog tot 2 jaar doorbetalen. Je ontvangt dan vaak ook geen Ziektewetuitkering van het UWV en hebt meestal ook geen recht meer op een WIA-uitkering.
Dat is anders als je arbeidsongeschiktheid met het werk zelf te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan een burn-out als gevolg van een situatie op het werk. Alleen als het zeker is dat iemand na het ontslag direct weer aan het werk kan, is het mogelijk een vaststellingsovereenkomst te sluiten zonder het recht op een WW-uitkering te verliezen.
Je vaststellingsovereenkomst juridisch laten controleren
Het is niet in elke situatie direct duidelijk welke gevolgen een ontslag met wederzijds goedvinden kan hebben. Het is daarom verstandig om je vaststellingsovereenkomst te laten controleren door een jurist. Dat kan via je rechtsbijstandverzekering Werk & Salaris.
Door zo'n juridische toets weet je zeker dat de overeenkomst aan alle voorwaarden voldoet en kun je een beslissing nemen die het beste is voor jouw persoonlijke situatie.