Werk en Geld
- Vergoeding bij ontslag
- Wettelijke proeftijd arbeidsovereenkomst
- Vaststellingsovereenkomst
- Uitkering na ontslag
- Salarisonderhandeling
- Ontslag op staande voet
- Ontslag nemen
- Ontslag met wederzijds goedvinden
- Loonvordering
- Einde contract bepaalde tijd
- Concurrentiebeding
- Arbeidsvoorwaardengesprek
- Arbeidsconflict
- Reorganisatie
- Cao
- Ziek maar moet werken
- Nevenwerkzaamhedenbeding
- Proeftijdbeding
- Salaris niet ontvangen
- Onderhandelen ontslag
- Zorgverlof opnemen
- WW aanvraag geweigerd
- Zwanger en ontslagen
- Mijn werkgever wil mij ontslaan
- Bedingen in arbeidscontract
Salarisonderhandeling
Een nieuwe baan? Een functioneringsgesprek? Uitstekende momenten om het met jouw werkgever over je salaris te hebben. Toch vinden veel mensen zo’n salarisonderhandeling lastig. Een goede voorbereiding helpt, zodat je weet waar je rekening mee moet houden.
Wanneer is het tijd voor een salarisonderhandeling?
In principe kun je altijd onderhandelen over jouw salaris. Het ene moment is daar geschikter voor dan het andere. Wanneer je net 3 maanden in dienst bent is de kans op salarisverhoging erg klein. Maar bij een positief beoordelingsgesprek of in een sollicitatieprocedure is dat natuurlijk anders. Hoe je het beste onderhandelt over je salaris, hangt af van jouw situatie.
Salarisonderhandeling bij een nieuwe baan
Een nieuwe baan betekent nieuwe kansen. Op leuker werk, maar ook op een beter salaris. Het is dus logisch dat je het met je nieuwe werkgever over het salaris hebt. Daarbij zijn er verschillende tips om rekening mee te houden:
Wacht tot je de baan krijgt aangeboden: dit versterkt je onderhandelingspositie. De werkgever geeft namelijk aan dat hij of zij je graag wilt aannemen. Wanneer je jouw salariseis al bij het eerste gesprek op tafel legt, kan dit een reden zijn om je niet aan te nemen.
Praat niet over je oude salaris: een werkgever zal soms vragen naar je salaris bij jouw oude baan. Als je hierop antwoordt, beperkt dit de mogelijkheden voor je salarisonderhandeling. Je oude salaris wordt dan namelijk het uitgangspunt. Geef hier dus geen antwoord op, maar geef aan dat je het liever hebt over de nieuwe baan en het nieuwe salaris.
Laat de werkgever het eerste voorstel doen: zo voorkom je dat je zelf een te laag of hoog voorstel doet. Vanuit dit startpunt kun je vervolgens verder onderhandelen.
Altijd onderhandelen: misschien vind je dit eerste aanbod van de werkgever al heel redelijk. Toch is het altijd de moeite waard om te onderhandelen. De werkgever zal namelijk nooit direct het hoogste bod op tafel leggen, omdat die verwacht dat je wilt onderhandelen.
Salarisonderhandeling bij jouw huidige baan
Onderhandelen over het salaris van je huidige baan is best spannend. Want wat doe je als jouw werkgever niet op je verzoek ingaat? En wat betekent dat voor toekomstige salarisonderhandelingen?
Toch is het zeker mogelijk om ook bij je huidige baan te vragen om meer salaris. Enkele handige tips:
Neem zelf het initiatief: jouw werkgever zal nooit zelf beginnen over een hoger salaris. Een beoordelingsgesprek is een voor de hand liggend moment. Maar dit is zeker niet je enige kans. In principe kun je altijd aangeven dat je het over je salaris wilt hebben.
Bereid de onderhandeling goed voor: een salariseis zonder goede argumenten heeft weinig kans van slagen. Bedenk dus goed hoe je de onderhandeling onderbouwt. Zijn jouw verantwoordelijkheden groter geworden? Heb je boven verwachting gepresteert? Kun je bij een andere werkgever voor hetzelfde werk meer verdienen? Dit zijn allemaal prima argumenten om een salarisonderhandeling mee te starten.
Hou rekening met een nee: soms zit een salarisverhoging er gewoon niet in. Bijvoorbeeld omdat het lastige tijden zijn voor het bedrijf. Hou hier rekening mee en zorg voor een plan B. Je kunt bijvoorbeeld een moment afspreken wanneer jullie dit samen nog eens bespreken. Of je kunt in plaats van een hoger salaris inzetten op gunstigere arbeidsvoorwaarden.
Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden
Een goed salaris is fijn, maar zegt niet alles. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn minstens zo belangrijk en soms zelfs interessanter om over te onderhandelen. Denk aan meer vrije dagen, een winstdeling, dertiende maand of opleidingsbudget. Een onderhandeling over arbeidsvoorwaarden kan ook vaak een interessante optie zijn wanneer een salarisverhoging financieel niet mogelijk is.
Bovendien kun je met secundaire arbeidsvoorwaarden enorm veel kanten op. Onder deze voorwaarden en dus mogelijkheden bij onderhandelen vallen bijvoorbeeld:
flexibele werktijden
reiskostenvergoeding
inrichting thuiswerkplek
auto of fiets van de zaak
smartphone of laptop
cursussen en opleidingen
pensioenvoorzieningen
kinderopvang en ouderschapsverlof
Hulp bij een conflict op het werk
Loopt de salarisonderhandeling niet zoals je hoopt en ontstaat er zelfs een arbeidsconflict? Dan staan de juristen van Univé Rechtshulp klaar met advies en ondersteuning. Via jouw rechtsbijstandverzekering met de dekking Werk & Salaris meld je eenvoudig je zaak online bij Univé Rechtshulp. Een gespecialiseerde jurist neemt dan contact met je op en helpt je verder.