Werk en Geld
- Vergoeding bij ontslag
- Wettelijke proeftijd arbeidsovereenkomst
- Vaststellingsovereenkomst
- Uitkering na ontslag
- Salarisonderhandeling
- Ontslag op staande voet
- Ontslag nemen
- Ontslag met wederzijds goedvinden
- Loonvordering
- Einde contract bepaalde tijd
- Concurrentiebeding
- Arbeidsvoorwaardengesprek
- Arbeidsconflict
- Reorganisatie
- Cao
- Ziek maar moet werken
- Nevenwerkzaamhedenbeding
- Proeftijdbeding
- Salaris niet ontvangen
- Onderhandelen ontslag
- Zorgverlof opnemen
- WW aanvraag geweigerd
- Zwanger en ontslagen
- Mijn werkgever wil mij ontslaan
- Bedingen in arbeidscontract
Ontslag nemen
Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor je overweegt om ontslag te nemen. Het werk dat niet meer bevalt, te weinig doorgroeimogelijkheden of een verhuizing bijvoorbeeld. Het is dan wel goed om te weten waar je op moet letten, vooral wanneer je nog geen nieuwe baan hebt. Op deze pagina leggen we uit waar je rekening mee moet houden en hoe je op een nette manier zelf ontslag neemt.
Voordat je ontslag neemt
Het kan een weloverwogen beslissing zijn om zelf ontslag te nemen. Maar soms kun je door een situatie plotseling voor deze keuze komen te staan. Bijvoorbeeld door een vervelende situatie op het werk, waarvoor je even geen andere oplossing ziet.
Toch is het dan niet verstandig om zomaar ontslag te nemen. Wanneer je zelf ontslag neemt, heb je namelijk geen recht op een transitievergoeding. In de meeste gevallen kom je ook niet in aanmerking voor een uitkering na jouw ontslag. Ook kan zelf ontslag nemen nadelige gevolgen hebben voor een eventuele bijstandsuitkering. Bovendien staat er in jouw contract meestal een opzegtermijn voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
Een andere optie is om samen met je werkgever af te spreken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In een vaststellingsovereenkomst kun je gezamenlijk afspreken dat jouw contract eindigt. Zo heb je vaak nog wel recht op een uitkering.
Op staande voet ontslag nemen
Een werkgever mag je niet zomaar op staande voet ontslaan. Daarentegen kun je als werknemer ook niet zomaar op staande voet ontslag nemen. Dat kan wel als er sprake is van een ernstige situatie. Als je werkgever jouw loon niet meer betaalt bijvoorbeeld, of je bedreigt of intimideert.
Als je ontslag op staande voet neemt en dit is terecht, heb je recht op een ontslagvergoeding. Je werkgever zal het hier niet zomaar mee eens zijn, dus er is kans op een juridisch conflict. Het is daarom verstandig om eerst juridisch advies in te winnen voor je ontslag neemt. Doe je dit niet, dan zijn er behoorlijke risico's. De gevolgen hiervan zijn achteraf vaak erg moeilijk te herstellen.
Hoe moet je jouw ontslag indienen?
In principe volstaat een simpel briefje met de mededeling dat je ontslag wil nemen en de datum waarop je uit dienst wil treden. Maar voor een goede afronding van jouw arbeidsrelatie is een iets persoonlijkere aanpak vaak aan te raden. Bijvoorbeeld omdat je nog referenties nodig hebt voor een volgende baan.
Laat daarom als eerste in een persoonlijk gesprek aan je werkgever weten dat je ontslag wilt nemen. Dat is doorgaans beter dan wanneer jouw werkgever het via een andere collega hoort. Ook kun je dan afspraken maken over het afronden en overdragen van werkzaamheden.
Daarna moet je jouw ontslag nog wel schriftelijk indienen. Dat mag in een brief, maar ook per e-mail . Vraag hierbij ook om een ontvangstbevestiging van jouw ontslag. Let er wel op dat je je aan de juiste opzegtermijn houdt.
Juridisch advies van Univé Rechtshulp
Denk je na over ontslag nemen, maar wil je eerst juridisch advies hebben? Neem dan via jouw rechtsbijstandverzekering contact op met een jurist van Univé Rechtshulp. Op de website van Univé Rechtshulp kun je eenvoudig juridisch advies aanvragen.