Ga naar inhoud

Oplevering van je huis bij nieuwbouw

De oplevering van een huis verloopt bij een nieuwbouwwoning anders dan bij een bestaande woning. Wij zetten graag wat tips en informatie op een rij voor je.

Is alles gebouwd zoals afgesproken?

Bij een bestaande woning is de oplevering relatief simpel: het huis is leeg en ontruimd, bevindt zich in dezelfde staat als op het moment van verkoop, is bezemschoon en alle sleutels zijn aanwezig. Maar bij een nieuwbouwwoning gaat het er vooral om dat de aannemer alles precies zo heeft gebouwd als afgesproken. Zo niet, dan kun je de kosten hiervan op de aannemer verhalen.

Bij de oplevering van je huis ga je samen met de aannemer of projectmanager de nieuwbouwwoning door om alles te checken. Na de oplevering ga je namelijk akkoord met hoe de woning opgeleverd is. Dit is dus het moment om eventuele gebreken op te merken die nog verholpen moeten worden en om eventueel meer- en minderwerk te checken. Die worden vastgelegd in het proces-verbaal van de oplevering. Je zou ook een professional kunnen vragen voor een opleveringskeuring.

Nieuwbouwgarantie

De eerste drie maanden vallen eventuele gebreken nog onder de oplevering. Daarna heb je op de meeste onderdelen van je nieuwbouwwoning zes jaar garantie. Op fouten die de constructie van je huis aantasten of het onbewoonbaar maken heb je maar liefst tien jaar garantie.

Maar er zijn ook onderdelen waar je minder lang garantie op hebt. Zo geldt voor het schilderwerk, sanitair en hang- en sluitwerk een garantietermijn van een jaar. De cv-installatie en andere installaties voor ventilatie en water hebben vaak een garantie van twee jaar.

De garantie geldt niet wanneer je schade hebt geleden door slecht of verkeerd onderhoud. Het kan ook zijn dat je je huis niet op een normale manier hebt gebruikt. Dan geldt de nieuwbouwgarantie niet. Ook verkleuringen en andere esthetische problemen vallen hier niet onder.

Energie en verzekeringen

Zodra de oplevering van je huis geweest is, kun je aan de slag met de praktische zaken. Zorg bijvoorbeeld dat de energieleverancier weet wanneer je gaat verhuizen, zodat je energiecontract vanaf die datum kan ingaan. Op de dag van de sleuteloverdracht noteer je samen met de aannemer of projectleider de meterstanden. Die geef je door aan de energieleverancier en alles is klaar om te starten. Denk je ook aan je internet- en tv-abonnement?

Vanaf de sleuteloverdracht ben je ook verantwoordelijk voor de opstalverzekering en inboedelverzekering. Deze datum is dan ook het moment om de verzekeringen van je nieuwbouwwoning te laten ingaan.

Meer weten?

Wil je meer informatie over nieuwbouw en wat er komt kijken bij de financiering daarvan in jouw situatie? Daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg advies op maat. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.