Van landbouwgrond naar bouwgrond
Je hebt het perfecte stuk landbouwgrond gevonden voor het bouwen van jouw nieuwe huis. Belangrijk om te weten is dat je niet zomaar mag bouwen op landbouwgrond. Om landbouwgrond te veranderen in bouwgrond moet je de gemeente om toestemming vragen.
Bouwen op landbouwgrond: waar moet ik op letten?
Landbouwgrond heeft in de meeste gevallen een agrarische bestemming. Dit betekent dat je op dit stuk grond alleen dieren mag houden of gewassen mag verbouwen zoals aardappelen of maïs. Voordat je dus een stuk landbouwgrond koopt met de hoop om hierop jouw droomhuis te bouwen, moet je de gemeente om toestemming vragen. Dit doe je door het omgevingsplan van jouw gemeente te checken.
Omgevingsplan
Alle bestemmingsplannen zijn per 1 januari 2024 opgenomen in het omgevingsplan van jouw gemeente. Stap 1 is dus om het omgevingsplan van jouw gemeente te checken. Als jouw bouwplannen aansluiten bij het plan van de gemeente, kun je via het Omgevingsloket meteen de vergunningen aanvragen die je nodig hebt.
Sluit jouw bouwplan niet aan bij de plannen van de gemeente? Dan kun je een bestemmingswijziging voor de landbouwgrond aanvragen. Dit betekent dat je bij de gemeente vraagt of de agrarische bestemming van de landbouwgrond veranderd mag worden in een woonbestemming. Dit doe je via het Omgevingsloket. De aanvraag hiervoor heet ‘buitenplanse omgevingsplanactiviteit’ (BOPA).
Aanvraag BOPA
Het indienen van een BOPA is ingewikkeld. Er is veel om rekening mee te houden. Zo moet je bijvoorbeeld een ruimtelijke onderbouwing aanleveren, waarin je uitlegt waar jouw bouwplan wel of geen invloed op heeft. Hierbij kun je denken aan het milieu, het bodemwater en de veiligheid op de landbouwgrond. Ook moet je kunnen aantonen dat je de activiteiten van bedrijven in de buurt niet in de weg zit (en andersom).
Wie bepaalt of het doorgaat?
De gemeente beoordeelt de ruimtelijke en ook de wettelijke kant van jouw bouwplan. De technische kant van het plan wordt beoordeeld door een kwaliteitsborger. Een kwaliteitsborger is een bouwexpert die controleert of het bouwplan voldoet aan de veiligheidseisen. Je moet deze kwaliteitsborger zelf inhuren en dus zelf betalen.
Advies nodig over je aanvraag?
Het aanvragen van een BOPA is best ingewikkeld. Het kan helpen om een adviesbureau in te huren. Kom je er niet uit? Vraag onze adviseurs dan om advies. Zij helpen je graag verder.