Opleveringskeuring bij aankoop nieuwbouwhuis
Als je een nieuwbouwhuis gekocht hebt, vindt er ook altijd een opleveringskeuring plaats. Je hebt namelijk een tijdje terug bij de notaris getekend voor een stuk grond of een gedeeltelijk afgebouwd huis. Waarbij je het eindresultaat dus nog helemaal niet kon zien of beoordelen. Met een opleveringskeuring word je in staat gesteld om dit alsnog te doen. Vaak valt deze keuring uiteen in twee delen: de vooroplevering en de daadwerkelijke oplevering van het huis.
Vooroplevering: twee weken voor de definitieve oplevering
Een of twee weken voor de definitieve oplevering vindt normaal gesproken de vooroplevering plaats. De aannemer nodigt je hiervoor uit. Het is geen verplichting maar wel verstandig om hierheen te gaan. Je krijgt hier namelijk alvast de kans om het huis te controleren op eventuele gebreken. Alles wat hieruit komt, kan de aannemer al mee aan de slag zodat dat hopelijk verholpen is bij de definitieve oplevering.
Houd er wel rekening mee dat je huis bij de vooroplevering nog niet helemaal klaar is. Daardoor is het niet mogelijk om álles te controleren. Je hoeft overigens geen bouwkundige mee te nemen naar de vooroplevering.
De definitieve opleveringskeuring
Zo’n twee weken na de vooroplevering vindt de definitieve opleveringskeuring plaats. Je huis moet op dat moment in principe klaar voor bewoning zijn. Zaken als gas, water en elektra moeten werken. Nu is het wel slim om een bouwkundige mee te nemen naar de oplevering. Deze persoon kan de woning kritisch controleren op bouwkundige gebreken. Schakel bijvoorbeeld iemand van de Vereniging Eigen Huis voor de opleveringskeuring in.
Waar op letten?
Waar moet je nu op letten bij een opleveringskeuring? Wij hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet:
- Controleer allereerst of de bouwer de gebreken die bij de vooroplevering aan het licht kwamen inmiddels al heeft hersteld.
- Zorg dat je de meer- en minderwerklijst bij je hebt en check of dit allemaal volgens afspraak uitgevoerd is.
- Kijk ook goed of er eventueel beschadigingen zijn. Zoals aan ramen, deuren, tegels, sanitair en kozijnen.
- Ga na of er water uit de kraan komt, de wc goed doorspoelt en of de afvoeren goed doorlopen.
- Check ook het hang- en sluitwerk van alle ramen en deuren.
- Vergeet de meterstanden niet te noteren. Die moet je namelijk doorgeven aan de energiemaatschappij.
Alles gecheckt en dan?
Als je alles doorlopen hebt, stel je samen met de aannemer het proces-verbaal van oplevering op. Hierin staan alle geconstateerde gebreken. Als je dit document ondertekent, accepteer je het huis met uitzondering van de gebreken. De aannemer moet die gebreken binnen drie maanden voor je herstellen.
Wil je meer weten over de opleveringskeuring bij een nieuwbouwwoning? Of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.