Een kavel kopen
Als je een eigen huis wilt bouwen, heb je daar ook een kavel (of bouwkavel) voor nodig. Maar wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een bouwkavel? En wat zijn zaken waar je op moet letten? Hier geven we je graag meer informatie over het kopen van een kavel.
Wat is een bouwkavel?
Laten we eerst eens kijken wat een bouwkavel nou precies is. Een bouwkavel is een stuk grond waarop gebouwd kan en mag worden. Zo’n kavel is een onroerend goed en daarmee ook een registergoed. Het staat geregistreerd in het Kadaster en eigendomsoverdracht kan alleen plaatsvinden via een notaris.
Als een bouwkavel geschikt is voor bebouwing, betekent dit dat de kavel bouwrijp is gemaakt. Zo is de kavel op de juiste hoogte gebracht, de ondergrond is vrij van eventuele obstakels en de kavel is ontsloten door middel van een toegangsweg.
Kavel kopen: waar op letten?
Er komt behoorlijk wat bij kijken als je een bouwkavel wil kopen. Er zijn dan ook veel factoren om rekening mee te houden. Denk daarbij aan de locatie, de grootte van het perceel, het bestemmingsplan, de bouwvoorschriften of bijvoorbeeld de financiering.
Een eerste stap in je zoektocht naar een bouwkavel is navraag doen bij de gemeente. De meeste kavels worden namelijk door de gemeente verkocht. In een zogeheten kavelpaspoort beschrijft de gemeente meestal de bouwregels. Zoals de maximale hoogte en inhoud van de woning en de welstandseisen over het uiterlijk van het huis.
Er zijn verder nog een aantal belangrijke punten waar je rekening mee moet houden bij het wel of niet kopen van een bouwkavel. Vraag jezelf de volgende zaken af:
- Rust er op de kavel een woonbestemming, werkbestemming, woonwerkbestemming of agrarische bestemming?
- Zit er een schoongrondverklaring bij en is de bouwkavel ‘bouwrijpʼ?
- Wat is de grondgesteldheid van de bouwkavel?
Tips bij het kopen van een bouwkavel
We geven je tot slot graag nog een paar tips als je van plan bent om een bouwkavel te gaan kopen.
- Doe onderzoek en kom zoveel mogelijk te weten over de bouwkavel voordat je deze koopt. Controleer het bestemmingsplan, de bouwvoorschriften en de omgevingsfactoren.
- Werk samen met professionals. Architecten, bouwkundig adviseurs en aannemers kunnen je heel goed helpen bij het plannen en bouwen van je huis.
- Budgetteer goed en bepaal hoeveel je wilt en kunt uitgeven aan het kopen van een bouwkavel en het bouwen van je huis.
- Heb geduld want het bouwen van een huis kost nu eenmaal tijd. Laat je niet verleiden om dingen overhaast te doen en neem de tijd voor de juiste beslissingen.
Meer weten over een kavel kopen?
Wil je meer informatie over nieuwbouw en wat er komt kijken bij de financiering daarvan in jouw situatie? Daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg advies op maat. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.