Ga naar inhoud

Opstalverzekering nieuwbouwwoning

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht of wil je dat doen? Dan vraag jij je misschien af hoe het zit met de opstalverzekering voor je nieuwbouwwoning. Wie is verantwoordelijk voor de verzekering tijdens de bouw van de woning, en vanaf wanneer ben je hier zelf verantwoordelijk voor? Univé legt het je haarfijn uit.

Ook benieuwd hoe het zit met de hypotheek voor een nieuwbouwwoning? Hypotheekadvies geeft antwoord op je vragen en helpt je verder.

Wanneer verzekering nieuwbouwwoning afsluiten 


Als je een gloednieuwe woning koopt, wil je deze natuurlijk goed verzekeren tegen schade. Wanneer het huis af is en je erin woont, ben je verantwoordelijk voor het verzekeren hiervan. Koop je een bestaande nieuwbouwwoning? Dan is de verzekering hiervan de verantwoordelijkheid van de vorige bewoners totdat je de sleutel krijgt.  

Je kunt ook een woning kopen die nog gebouwd wordt of moet worden. In dat geval is de verzekering niet jouw verantwoordelijkheid zolang de woning in aanbouw is. Je hoeft dan dus nog geen opstalverzekering voor je nieuwe huis af te sluiten. Wie is dan wel verantwoordelijk voor de verzekering tijdens nieuwbouw? Tijdens de bouw is het aannemersbedrijf dat de constructie regelt verantwoordelijk voor de risico’s en eventuele schade aan het huis. Dit is het geval tot de sleuteloverdracht van je nieuwe huis. 

Verzekeringen voor je nieuwbouwhuis 


Het is verstandig om je nieuwe huis tijdig te verzekeren. Zorg daarom dat je de woonverzekeringen die je wilt hebt afgesloten voordat je de sleutel in ontvangst neemt. Zo kun je vanaf dag één zonder zorgen genieten van je woning. Je hypotheekverstrekker zal waarschijnlijk eisen dat je in ieder geval een opstalverzekering afsluit. Daarmee ben je goed verzekerd tegen schade aan de constructie van je woning. Denk daarbij aan het dak en de muren, maar ook je keuken of badkamer. Bijgebouwen, zoals een schuur of garage, horen ook bij je woning. Als deze niet aan je woning vastzitten zien wij dit als bijgebouw. Bijgebouwen zijn standaard verzekerd tot 60 m². Zijn je bijgebouwen groter? Geef dit dan aan bij de offerte of aanvraag. 

Wil je ook de spullen in je woning verzekeren? Sluit dan naast een opstalverzekering ook een inboedelverzekering af. Daarmee zijn je eigendommen, bijvoorbeeld nieuwe meubels die je voor je huis aanschaft, goed verzekerd. Heb je spullen van grote (financiële) waarde in huis zoals dure sieraden? Of heb je kostbare instrumenten en wil je bijvoorbeeld je gitaar goed verzekeren? Dan is het verstandig om bij je inboedelverzekering ook een kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Hiermee zijn je waardevolle spullen wereldwijd verzekerd. 

Premie berekenen 


Ben je benieuwd hoe hoog je premie uitvalt voor de opstalverzekering van je nieuwbouwwoning? Je bent er snel achter met onze handige online rekentool. Hiermee kun je geheel vrijblijvend een berekening van je premie maken. 

Premie berekenen opstalverzekering