Wet kwaliteitsborging
Op 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging ingegaan. Wat houdt deze wet in, en wat betekent die voor jouw plannen om een huis te bouwen of renoveren?
De Wet kwaliteitsborging bestaat uit regels die de kwaliteit en veiligheid in de bouw moeten verbeteren.
Doel van de Wet kwaliteitsborging
De overheid vindt het belangrijk dat er tijdens het bouwen beter wordt gecontroleerd, om bouwfouten en onveilige situaties te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan brand of lekkage, situaties die vervelende gevolgen kunnen hebben. Je wilt straks veilig in jouw huis kunnen wonen. Het bouwbedrijf dat jouw huis bouwt of renoveert, moet daarom aan meer regels voldoen dan voor 1 januari 2024, waardoor je als eigenaar ook beter beschermd bent. Zo wil de overheid ervoor zorgen dat er veiliger en duurzamer wordt gebouwd.
Wie zijn er betrokken bij de Wet kwaliteitsborging?
Jij als eigenaar (opdrachtgever). Wanneer je ook de vergunningen aanvraagt voor het bouwen of de renovatie van je huis, schakel jij de kwaliteitsborger (bouwexpert) in.
De gemeente. Deze kijkt of het bouwplan voldoet aan de regels.
De aannemer van het bouwbedrijf. Deze huur je in om het bouwplan uit te voeren.
De kwaliteitsborger. Dit is een expert die checkt of het bouwplan wordt uitgevoerd volgens de afspraken en regels in het bouwbesluit.
Controle tijdens de bouw
Door de Wet kwaliteitsborging wordt een controle tijdens de bouw of renovatie van jouw huis ook belangrijker. Een ‘kwaliteitsborger’ kan je hierbij helpen. Een kwaliteitsborger is een bouwexpert die tijdens de bouw of renovatie van jouw huis checkt of de bouw voldoet aan de wettelijke en technische regels.
Kwaliteitsborger
De Wet kwaliteitsborging geldt voor elke bouw, verbouwing, onderhoud, renovatie of installatiebedrijf. Houd er dus rekening mee dat je voor huizen en gebouwen waarvoor je een vergunning moet aanvragen, ook een kwaliteitsborger moet inschakelen.
Ook is het goed om te weten dat de Wet kwaliteitsborging voor iedereen geldt, dus voor jou als opdrachtgever tot de Rijkswaterstaat. Het is handig om met het bouwbedrijf van tevoren te bespreken wie de kwaliteitsborger regelt. Wanneer een kwaliteitsborger een probleem ziet, kan deze de bouw bij de gemeente stilleggen.
Verplichtingen aannemer
Sinds de wet is ingegaan, moet de aannemer van het bouwbedrijf aan meer regels voldoen. Zo moet de aannemer een opleverrapport aan jou overhandigen wanneer de renovatie of bouw klaar is. In het contract kan de aannemer afspreken dat deze dit niet hoeft te doen. Lees dus het contact altijd goed na. Het is belangrijk om te weten wat de verplichtingen van de aannemer zijn, omdat ze jou als opdrachtgever beschermen.
Na de oplevering
Daarnaast is het goed om te weten dat de aannemer nu ook de taak heeft om problemen die na het opleveren van het huis worden ontdekt, te herstellen. Je kunt de problemen melden bij het bouwbedrijf en de aannemer is dan vaak verplicht om deze te herstellen. Dit was voor 1 januari 2024 niet zo.
Nieuwbouwwoning
Wie een nieuwbouwwoning koopt, mag bij de oplevering 5% van de aanneemsom 'achterhouden' bij de notaris: de zogeheten 5%-regeling. Deze 5% regeling is preciezer geworden. De aannemer is namelijk verplicht om binnen twee maanden na de oplevering van jouw huis, aan jou te vragen of je de regeling van 5% wil gebruiken. De aannemer moet hier ook een brief over naar jou en de notaris sturen.
Overgangsrecht
Verzekering
Voordat je een nieuwbouwhuis koopt of laat bouwen is het bouwbedrijf verplicht om je te informeren of er een verzekering is die jou beschermt bij problemen. Denk bijvoorbeeld aan schade of schulden die het bouwbedrijf maakt. In beide gevallen kun je te maken krijgen met hoge kosten als je hier niet tegen beschermd bent.
Mogelijke problemen
Staan er dingen in het bouwplan die problemen kunnen opleveren, bijvoorbeeld lekkage die kan ontstaan wanneer de dakgoot wordt gebouwd volgens het bouwplan? Dan moet de aannemer jou waarschuwen en wijzen op de gevolgen. Dit moet de aannemer doen door het je te vertellen maar ook door een rapport of brief op te stellen.
Vragen over de Wet kwaliteitsborging?
Je bent dankzij de wet dus een stuk beter beschermd tegen problemen die kunnen ontstaan. Mocht je meer willen weten over de wet, dan kun je ook altijd advies vragen aan een van onze hypotheekadviseurs.