Meerwerkkosten bij nieuwbouw
Als je een nieuwbouwhuis gaat kopen, krijg je met allerlei kosten te maken. In de eerste plaats natuurlijk de kosten voor de aankoop van de grond en de woning zelf. Maar daarnaast zijn er ook andere kosten om rekening mee te houden: de zogenaamde meerwerkkosten. Wat deze kosten precies inhouden, leggen we op deze pagina graag aan je uit.
Wat zijn meerwerkkosten?
Laat je voor je nieuwbouwwoning extra werkzaamheden uitvoeren die niet in het bestek zaten? Dan is er sprake van meerwerkkosten. Ook al vormt dit geen standaard kostenpost, het is er wel eentje die nagenoeg altijd voorkomt. De meeste nieuwbouwwoningen worden namelijk vrij standaard opgeleverd. Wil je dat er een extra bad in de badkamer wordt geplaatst, heb je liever een grotere keuken of wil je dat de stopcontacten allemaal op dezelfde hoogte worden geplaatst? Dan valt dat allemaal onder het meerwerk.
De kosten die je na de oplevering nog moet maken, bijvoorbeeld voor tuin en bestrating, worden ook als meerwerk beschouwd. Ook al zijn deze niet in de offerte van de aannemer opgenomen, je moet ze wel ergens van betalen.
Zet het op de meerwerklijst
De meeste aannemers beschikken zelf al over een meerwerklijst. Hierop kun je aangeven welke zaken je wel en niet wilt laten doen als extra werkzaamheden. De prijzen van die werkzaamheden staan daar ook meestal al bij vermeld. Dingen die niet op de lijst staan, kunnen in overleg alsnog worden toegevoegd.
Je levert de ondertekende meerwerklijst in bij je geldverstrekker. Zijn het werkzaamheden die buiten het gebied van de aannemer vallen? Lever dan een aparte verbouwingsspecificatie in met de geschatte kosten. Na oplevering kun je ook deze facturen hiervan insturen. Deze worden dan ook betaald vanuit je bouwdepot.
Voorbeelden van meerwerkkosten
Aan wat voor soort kosten moet je denken als het gaat over meerwerkkosten? Hier geven wij een overzicht van kosten die onder de term meerwerkkosten kunnen vallen:
- In plaats van de standaard badkamer of keuken een luxe badkamer of keuken laten plaatsen.
- Een aanbouw aan de achterzijde zodat de woonkamer groter wordt.
- Het verleggen van leidingen.
- Vloerverwarming in plaats van radiatoren.
- Een dakkapel op zolder.
- Van twee kamers één kamer maken.
- Etc.
Meerwerkkosten meefinancieren
Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan mogen de meerwerkkosten vooraf al worden meegefinancierd bij de aankoop van de woning. Bedenk dat je tot 100% van de woningwaarde mag financieren. Bij een nieuwbouwhuis gaat het dan vaak om de koop-/aanneemsom en de kosten van het meerwerk. Soms wordt ook de bouwrente meegenomen in het hypotheekbedrag. Neem met je hypotheekadviseur in elk geval de verschillende mogelijkheden door als je van plan bent een nieuwbouwwoning aan te schaffen.
Wil je meer weten over de meerwerkkosten bij een nieuwbouwhuis of wil je hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.