Ga naar inhoud

Omgevingsplan

Het omgevingsplan valt onder de Omgevingswet. De Omgevingswet is op 1 januari 2024 ingegaan. Elke gemeente in Nederland heeft een eigen omgevingsplan dat onder de Omgevingswet valt. In dit omgevingsplan staat aan welke regels je je moet houden als je iets wilt veranderen in je omgeving. Bijvoorbeeld als je je huis wilt verbouwen of een uitbouw wilt plaatsen.  

Op sommige plekken mag bijvoorbeeld wel gebouwd worden, maar moet je er ook voor zorgen dat de lucht én het water eromheen schoon blijven. Het omgevingsplan zorgt er dus voor dat er een evenwicht is tussen bouwgebied en natuurgebied en tussen mensen en bedrijven. 

Verandering bestemmingsplan in omgevingsplan 

Het omgevingsplan vervangt sinds 1 januari 2024 alle bestemmingsplannen van de gemeente en gemeentelijke verordeningen. Gemeentelijke verordeningen kun je vergelijken met bestemmingsplannen. In het omgevingsplan zijn alle regels uit bestemmingsplannen en gemeentelijke verordeningen samengevoegd in één plan.  

Ook zijn de regels in het omgevingsplan iets minder precies, waardoor de gemeente meer ruimte krijgt om zelf te bepalen wat wel en niet goed past in de gemeente. Bijvoorbeeld of een bepaalde activiteit ergens wel of niet mag worden uitgevoerd. Bij activiteiten kun je denken aan bijvoorbeeld het organiseren van een festival, het aanleggen van een leiding of de kap van een boom. 

Het omgevingsplan bestaat uit: 

  • Juridische regels  
    In de juridische regels staat wat je wel en niet mag doen op een bepaald stuk grond. In deze regels staat bijvoorbeeld of je een vergunning moet aanvragen voor het kappen van een boom. Of voor het bouwen van een huis op een bepaalde plek. Ook staat erin of je wel of niet een vergunning moet aanvragen voor een activiteit.  

  • Digitale plankaart 
    In het Omgevingsloket vind je de digitale plankaart. Op deze kaart zie je in welk gebied van jouw gemeente welke juridische regels gelden. Als je in deze kaart op een stuk grond klikt, zie je gelijk welke regels er gelden.  

  • Motivering (reden omgevingsplan) 
    Hierin vind je de reden en juridische uitleg van het omgevingsplan. Ook vind je hier bijlagen zoals onderzoeksrapporten. Je leest de reden voor het omgevingsplan op de website van Mijn Overheid. Wanneer je hier jouw dossiernummer of zoekterm invult, kom je bij de juiste motivering. 

  • Toepasbare regels 
    De toepasbare regels zijn de aanvraagformulieren en vergunningchecks die je kunt doen via het Omgevingsloket. Wanneer je een huis wilt bouwen is het belangrijk om deze check van tevoren in te vullen.  

Omgevingsplan nieuwbouw huis  

Kleine aanpassingen mag je gewoon uitvoeren in je huis. Hier hoef je geen vergunning voor aan te vragen. Wil je een nieuw huis bouwen? De technische bouwregels staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Deze regels zijn er zodat er veilig, gezond en duurzaam gebouwd wordt. In het Burgerlijk Wetboek vind je ook de bouwregels die gelden voor buren onderling

Vraag onze adviseurs om advies 

Het omgevingsplan is best ingewikkeld. Kom je er niet uit, of twijfel je of je een vergunning moet aanvragen voor jouw (ver)bouwplannen? Neem dan contact op met één van onze hypotheekadviseurs. Zij helpen je graag. 

Vraag advies