Ga naar inhoud

Beperken van dubbele woonlasten

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht maar woon je al in een koop- of huurwoning? Dan krijg je te maken met dubbele woonlasten. Hoe zorg je er nu voor dat die dubbele lasten zo laag mogelijk zijn? We leggen het hier graag aan je uit.

Wat zijn dubbele woonlasten?

Als je een nieuwbouwhuis koopt, kan je daar in de meeste gevallen niet meteen in. Gemiddeld duur het zo’n 12 maanden voordat je de sleutel krijgt van je nieuwe huis bij nieuwbouw. Dat zorgt ervoor dat je gedurende die tijd te maken krijgt met dubbele woonlasten. Je moet namelijk de lasten van je huidige huis betalen én (een deel van) de lasten van je nieuwe woning. Hoe ga je daar zo verstandig mogelijk mee om?

Dubbele woonlasten beperken

De oplevering van je huis is vaak ook nog aan veranderingen en gebeurtenissen onderhevig. Zit er iets tegen bij de bouw, dan kan het zomaar zijn dat alles met een paar weken of maanden wordt uitgesteld. De hoogte van de dubbele woonlasten en de lengte van de tijd dat je die moet betalen, kan daardoor dus ook fluctueren.

Simpel gezegd: hoe sneller alles klaar is, hoe korter je periode van dubbele woonlasten is. Gelukkig heb je zelf ook mogelijkheden om de dubbele woonlasten bij nieuwbouw te beperken.

Hypotheekrente meefinancieren

Of je nu van huur naar koop of van koop naar koop gaat: soms heb je de mogelijkheid om de hypotheekrente van je nieuwbouwhuis mee te financieren in je hypotheek. Je betaalt je hypotheekrente dan elke maand uit het bouwdepot en dat scheelt in je maandlasten. Het nadeel is wel dat je uiteindelijk een hogere hypotheekschuld hebt. Daarnaast is de rente over dit gedeelte van je hypotheek niet aftrekbaar. Bekijk vooraf dus goed samen met een hypotheekadviseur of dit voor jouw financiële situatie een slim idee is.

Dubbele aftrek hypotheekrente

De dubbele hypotheekrenteaftrek zorgt er ook voor dat je je woonlasten kunt beperken. Dit geldt natuurlijk wel alleen als je al een koophuis hebt en als je direct je voorlopige teruggaaf aanpast. Je kunt ook wachten tot je definitieve aangifte het jaar erna, maar de meeste mensen vinden het fijn om het bedrag alvast in delen terug te krijgen.

Tijdelijk verhuren van je huis

Ook door het tijdelijk verhuren van je oude huis kun je de dubbele woonlasten beperken. Je doet dit dan op basis van de Leegstandswet, zodat het makkelijker is om de huurder uiteindelijk weer uit je huis te krijgen. De uitgebreide huurbescherming die huurders normaal hebben, geldt in die situatie namelijk niet.

Leen geld van je ouders

Misschien hebben je ouders nog wel wat extra geld over. Dan heb je de mogelijkheid om bij hen geld te lenen om de dubbele lasten te betalen. Zorg ervoor dat je die lening wel vastlegt bij de notaris en er rente over betaalt.

Ga een tijdje bij vrienden of familie wonen

Wil je zo snel mogelijk van die dubbele lasten af? Dan kan het slim zijn om je huur van je huidige huis al op te zeggen of je huis te verkopen. En om vervolgens een tijdje bij je familie of goede vrienden in te trekken. Dat scheelt je enorm in woonlasten. Logisch dat je hen ook een bepaald bedrag zult moeten betalen, maar dat zal altijd lager zijn dan de volledige huur of hypotheekrente. Zorg er wel voor dat je bij mensen gaat wonen waar je het goed mee kunt vinden. Het kan namelijk best wel even duren voor je nieuwe huis gereed is.

Meer weten over het beperken van je dubbele woonlasten?

Wil je meer informatie over nieuwbouw en wat er komt kijken bij de financiering daarvan in jouw situatie? Daar kan je Univé hypotheekadviseur je antwoord op geven. Maak een afspraak voor een hypotheekadviesgesprek en krijg hypotheekadvies op maat. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.