Ga naar inhoud

Opschortende voorwaarden

Ga je een nieuwbouwwoning kopen of heb je dat al gedaan? Dan kunnen er ‘opschortende voorwaarden’ in de koop-/aannemingsovereenkomst staan. Lees wat dit precies betekent en waar je rekening mee moet houden.

Wat zijn opschortende voorwaarden?

Bij opschortende voorwaarden begint je koop-/aannemingsovereenkomst pas als de bouwer of ontwikkelaar aan deze voorwaarden voldaan heeft. Ook begint de bouw pas vanaf dat moment.

Als er nog niet voldaan is aan de opschortende voorwaarden, kan de bouw van je nieuwbouwwoning dus bepaalde vertraging hebben. Of soms zelfs worden geannuleerd.

Er kunnen allerlei opschortende voorwaarden in een overeenkomst staan. Bijvoorbeeld dat de bouw pas start als er een minimaal aantal woningen is verkocht. Of dat er pas gebouwd wordt als alle nodige vergunningen er zijn.

Hoelang zijn opschortende voorwaarden geldig? 

In je koop-/aannemingsovereenkomst lees je of er opschortende voorwaarden zijn en welke periode daarvoor geldt. Meestal vragen bouwers of ontwikkelaars om een periode van negen maanden. Zij hebben dan dus negen maanden de tijd om aan alle opschortende voorwaarden in de overeenkomst te voldoen.

Lukt het de bouwer of ontwikkelaar niet om binnen de genoemde periode aan de opschortende voorwaarden te voldoen? Dan gaan de bouw en de koop niet door. Er is dan dus ook geen overeenkomst meer.

Verlenging van periode voor opschortende voorwaarden

Soms kan het extra tijd kosten om te voldoen aan de opschortende voorwaarden. De bouwer of ontwikkelaar kan je dan vragen om meer tijd. Jij bepaalt of je hiermee akkoord gaat.

Ga je akkoord met zo’n verlenging? Dan kan het zijn dat je een langere tijd rente moet betalen.

Check tot wanneer je hypotheekofferte geldig is

Let bij een verlenging op de geldigheid van je hypotheekofferte. De hypotheekofferte moet nog steeds geldig zijn wanneer de eigendomsoverdracht gebeurt bij de notaris. Nadat je een hypotheekofferte hebt ondertekend, is de offerte vaak nog drie of vier maanden geldig.

Heeft de eigendomsoverdracht vertraging en is je hypotheekofferte niet meer geldig op die datum? Dan moet je je hypotheekofferte laten verlengen. Hier kunnen extra kosten bij komen kijken.

Soms is het niet mogelijk om je hypotheekofferte te verlengen. In dat geval moet je een nieuwe hypotheekofferte aanvragen. Dit kost niet alleen extra geld: het kan ook zijn dat de hypotheekrente ondertussen is gestegen. Je moet dan dus een hypotheek nemen tegen een hogere rente.

Bij een hogere rente kan het ook gebeuren dat je de maandelijkse kosten voor een hypotheek niet meer kunt betalen. In dat geval kun je misschien helemaal geen nieuwe hypotheekofferte meer krijgen.

Meer weten over je hypotheek?

Het kopen van een nieuwbouwwoning is spannend, maar vaak ook stressvol. Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) neemt Univé je graag het lastige regelwerk rondom je hypotheek uit handen.

Onze adviseurs weten alles over de hypotheekmarkt. Zo kunnen zij snel je maximale hypotheek voor je berekenen. En je adviseren over de beste hypotheekvorm.

Maak een afspraak in een Univé-winkel bij je in de buurt. Of kies voor (beeld)bellen met een van onze hypotheekadviseurs. Het eerste gesprek met onze adviseur is altijd gratis.

Liever eerst meer lezen over hypotheken en hypotheekadvies? Dat kan natuurlijk ook.

Terug naar de Kennisbank