Bestemmingsplan
Per 1 januari 2024 zijn alle bestemmingsplannen vervangen door één omgevingsplan per gemeente. Dit betekent dat elke gemeente in Nederland per 1 januari 2024 met een eigen omgevingsplan werkt. Het omgevingsplan is onderdeel van de Omgevingswet.
Van bestemmingsplan naar omgevingswet
Met het ingaan van de nieuwe Omgevingswet, bestaan bestemmingsplannen niet meer. Alle bestemmingsplannen zijn opgenomen in het omgevingsplan. Elke gemeente heeft een eigen omgevingsplan. Het omgevingsplan moet voldoen aan de Omgevingswet.
De Omgevingswet voegt oude wetten over de omgeving samen. In deze wet staan de regels die bepalen hoe de overheid en inwoners moeten omgaan met de omgeving waarin ze leven, wonen en werken.
Ga je naar een andere gemeente verhuizen? In de Omgevingswet vind je de regels en plannen voor alle gemeenten, provincies, waterschappen en de overheid.
Goed om te weten is dat het voor inwoners makkelijker is gemaakt om vergunningen aan te vragen. Wanneer je bijvoorbeeld je huis wilt verbouwen of uitbouwen, heb je vaak een vergunning nodig. Het aanvragen van een vergunning kan per 1 januari 2024 via een digitaal loket. Dit loket heet het Omgevingsloket.
Het Omgevingsloket
In het Omgevingsloket regel je de check en aanvraag van al je vergunningen gemakkelijk online. Voor het aanvragen van deze vergunningen heb je wel een DigiD nodig.
Ga je bijvoorbeeld je huis verbouwen of uitbouwen? In het Omgevingsloket kun je gelijk nakijken welke vergunningen je hiervoor nodig hebt. Als je een vergunning hebt aangevraagd, krijg je vaak binnen 8 weken een beslissing van de gemeente. Soms kan dit langer duren en vraagt de overheid om meer beslistijd.
Inwoners betrokken bij plannen
Jouw gemeente en waterschap moeten per 1 januari 2024 buurtbewoners, bedrijven en organisaties bij hun plannen betrekken. Bijvoorbeeld als zij een omgevingsvisie schrijven. In deze omgevingsvisie staan de doelen van de gemeente voor de leefomgeving. De omgevingsvisie is een onderdeel van het omgevingsplan.
De gemeente moet in deze omgevingsvisie noemen welke inwoners, bedrijven en organisaties zij om hulp of advies hebben gevraagd. Er moet ook in staan wat het resultaat hiervan is.
Vragen over het omgevingsplan?
Heb je een vraag over wat deze veranderingen betekenen voor jouw hypotheek? Neem dan gerust contact op met een van onze hypotheekadviseurs. Zij helpen je graag.