Bouwdepot: wat is het en hoe werkt het?
Wanneer je een hypotheek afsluit, kan het zijn dat je huis nog gebouwd moet worden of dat je een bestaande woning wilt verbouwen. Dan komt de term bouwdepot vast en zeker voorbij. Maar wat is een bouwdepot precies en hoe werkt het? Daarover vertellen wij je graag meer.
Wat is een bouwdepot?
Eigenlijk is een bouwdepot niets anders dan een aparte bankrekening voor het betalen van de bouw of verbouw van je woning. De hypotheekverstrekker wil zeker weten dat de verstrekte lening wordt gebruikt hiervoor. Daarom worden er alleen gelden vrijgegeven uit het depot als je geldige facturen aanlevert voor (ver)bouwwerkzaamheden.
Hoe hoog het bedrag van het bouwdepot wordt, hangt onder andere af van de waarde van je woning nadat de bouw of verbouwing klaar is. Een taxateur stelt deze waarde vooraf vast.
Hoe werkt een bouwdepot?
Als het gaat om nieuwbouw, betaal je de facturen voor de bouw van je woning uit het depot. Daarbij horen ook de kosten van je kavel. Je stuurt de facturen op naar je hypotheekverstrekker en deze betaalt ze uit je bouwdepot.
Je kunt ook de overwaarde van je huidige woning gebruiken om te verbouwen. Daarvoor is een bouwdepot eveneens geschikt. Het extra geld dat je leent van de hypotheekverstrekker wordt dan op een depotrekening geplaatst. Zodra de verbouwkosten worden gefactureerd, kun je deze facturen betalen uit het bouwdepot. Alleen over de bedragen die je opneemt uit het depot betaal je hypotheekrente. Blijft er na de verbouwing geld over in het bouwdepot? Dan trekt de hypotheekverstrekker dit af van de totale hypotheekschuld.
Moet je een bouwdepot aanvragen?
Nee, de hypotheekverstrekker beslist of er een bouwdepot nodig is of niet. Je hoeft daar zelf geen aanvraag voor te doen naast je hypotheekaanvraag.
Wat mag je declareren uit het bouwdepot?
Als je bouwdepot-trucs wilt uithalen, dan zul je al snel merken dat je hypotheekverstrekker duidelijke voorwaarden heeft voor het declareren. Alleen de kosten voor bouw of verbouw van je woning worden hieruit betaald. Denk aan arbeidsuren en bouwmaterialen. Uit een bouwdepot mag je uitsluitend kosten declareren voor materialen die je niet los mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Vaak kunnen alleen zaken gedeclareerd worden waar je vooraf tijdens de hypotheekaanvraag al een specificatie voor hebt afgegeven.
Meer weten?
De hypotheekadviseurs (en Financieel Adviseurs Duurzaam Wonen) van Univé vertellen je graag meer over een hypotheek met bouwdepot. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt voor hypotheekadvies of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.